szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jóval nagyobb lett a 2019-es infláció, mint amit a kormány tervezett.

4 százalékos volt az infláció 2019 decemberében – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Ennél magasabb inflációt hét évvel korábban mértek utoljára, 2012 decemberében 5 százalékos volt a mutató.

Amikor elfogadták a 2019-es költségvetést, a kormány úgy számolt, hogy 2,7 százalékos lesz az infláció, az MNB célja pedig a 3 százalékos szint. Ehhez képest az év egészét összesítve a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal emelkedtek 2018-hoz képest.

Decemberben az élelmiszerek ára 5,9 százalékkal volt magasabb, mint 2018 utolsó hónapjában, ezen belül a sertéshúsé 23,7 százalékkal nőtt. De két számjegyű volt a drágulás a párizsinál és kolbásznál (13,2 százalék), valamint a cukornál (12,2 százalék) is. Az idényáras élelmiszerek – azaz burgonya, friss zöldség, gyümölcs – ára 8,3 százalékkal nőtt.

A szeszes italokat és dohányárukat egy kalap alá veszi a KSH, így a csoport ára átlagosan 8,4 százalékkal nőtt, de csak a dohányáruké 12,3 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatásokért 3,2 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,5 százalékkal nőtt.

A háztartási energia 0,6, ezen belül a tűzifa 5,9 százalékkal drágult.

A jármű-üzemanyagok ára 7,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Ha nem a decembert vizsgáljuk, hanem az éves átlagot, akkor arra jutunk: 2019-ben 2018-hoz képest az élelmiszerek ára 5,4 százalékkal nőtt, a legnagyobb mértékben, 8,1 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. A szolgáltatások ára átlagosan 3,0, a háztartási energiáé és a ruházkodási cikkeké egyaránt 1,0, az egyéb cikkeké 1,3 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!