szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kúria elfogultság miatt kizárta a Szegedi Ítélőtáblát, és a Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki a Szeviép-ügy harmadfokú eljárására.

A Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki a Szeviép-ügy harmadfokú eljárására a Kúria – írta a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a bírák elfogultsági bejelentése után kizárták a Szegedi Ítélőtáblát a bűnügyi felügyelet megszüntetésével kapcsolatos, folyamatban levő ügy elbírálásából.

A kizárással egyidejűleg a bűnügyi felügyelet megszüntetése miatt bejelentett fellebbezés elbírálására és a másodfokú felmentő ítélet elleni fellebbezés folytán a harmadfokú eljárásra a Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki – közölte Kúria. A harmadfokú eljárásra a bűnügyi felügyelet megszüntetése és a másodfokú ítélet után beadott fellebbezések miatt van szükség.

A Szeviép-ügy lényege, hogy az építkezésekkel foglalkozó cég évekkel ezelőtt bedőlt, hitelezőit végül az állam kártalanította, már az Orbán-kormány idején. A cég vezetőit elsőfokon csődbűntett miatt elítélte a bíróság, a másodfok viszont bizonyítottság hiányában felmentette őket. Az ügy mindig is politikai színezetű volt, jobboldali politikusok rendre firtatták a cégvezetés és a szegedi városvezetés közti kapcsolatot. Botka László polgármester korábban a hvg.hu-nak azt mondta, semmi köze az ügyhöz.

Az sem igaz, hogy a vádlottak padján ülők „szocik” – mondta akkor Botka.

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék még decemberben mentette fel bizonyíték hiányában a Szeviép-ügy vádlottait. Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró akkor indoklásában kifejtette, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kétséget kizárólag nem lehetett megállapítani, hogy a vádlottak elkövették volna a terhükre rótt bűncselekményt, és azt sem, hogy tevékenységük okozta a Szeviép Zrt. fizetésképtelenségét, illetve észszerűtlen gazdasági döntést hoztak volna – írta a Magyar Nemzet.

A Szeviép-ügy miatt januárban vizsgálatot rendelt el az Országos Bírói Hivatal új elnöke a Szegedi Törvényszéken. A hvg.hu bírósági forrásai szerint az ügyelosztási rendet vizsgálták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!