szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

A szórakozóhelyek, kulturális intézmények látogatása tilos vagy korlátozott, a fürdőkre ez a tiltás még nem vonatkozik. A fővárosi fürdők már lehúzták a rolót, de a vidékiek közül még több nyitva tart. Nem a vírus, hanem a vendégek elmaradása öli meg a fürdőket.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A vendéglátóhelyek és boltok nyitvatartását is korlátozzák a legújabb intézkedések, ezek a fürdőkre nem vonatkoznak, mégis egyre több fenntartó dönt a részleges, vagy teljes bezárás mellett. A fürdővíz leengedése mellett szól, hogy a legtöbb helyen a vendégek száma olyan minimálisra csökkent, hogy nem éri meg működtetni a rendszert. A termálinfo.hu rendre frissíti a bezárt fürdők listáját, itt hétfőn délelőtt összesen 31 fürdőről derül ki, hogy nem tartanak már hétfőn sem nyitva. A fővárosi önkormányzati medencékről már szombaton született döntés, egy sor vidéki még kitart.

Budapest után Miskolcon és Kecskeméten is bezártak a fürdők, Makón a Hagymatikum is lehúzta a rolót, pedig éppen tavaly zárták az első olyan évet, amikor önjáróvá vált a milliárdokat felemésztő beruházás. A Gyulai Várfürdő csak bizonyos részlegeit szünetelteti, a szegedi Anna Fürdőben a vasárnapi bejelentés szerint még azokat fogadják, akiknek a kezelését az OEP finanszírozza. A szintén szegedi Napfényfürdő, amely tavalyelőtt került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, még hirdeti magát, a központi számon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem tervezik egyelőre a bezárást. Győrben is várják még a vendégeket, igaz, hogy rövidebb ideig lehet mártózni.

Itt a múlt héten kerekedett egy kisebb balhé amiatt, hogy a győri fürdőt üzemeltető cég vezetője a nyolcvan dolgozó felét tervezte elbocsátani. Az önkormányzati tulajdonú, de magáncég bérüzemeltetésében működtetett Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő munkatársait a polgármester közbenjárására végül nem rúgták ki, és nem is akasztották ki a zárva táblát. A fürdőket fenntartó önkormányzatoknak és cégeknek dilemmát okoz, hogy meddig húzzák az időt, miközben a hivatalos állásfoglalás szerint nem jelentenek még akkora fertőzésveszélyt sem, mint más forgalmas közösségi terek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, igaz, még február 27-én kiadott egy állásfoglalást, amelyben leírják, hogy a fürdővízben használt klór valamilyen formáját használhatják, ezt a NNK engedélyezi. A koronavírusról szólva pedig az áll a tájékoztatóban, hogy a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni. Az uszodai vizek klórozása során használt klór mennyisége tehát elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.

Igaz, hogy az állásfoglalás már közel egy hónapja készült, nyilván annak megállapításai nem változtak, de az intézkedések sora mégis felülírta azt. A fürdők vendégei elsősorban az idősebb korosztályból kerülnek ki, és sokan érkeztek külföldről is, ők maradtak el az utóbbi hetekben. Ez a tény pusztán elegendő arra, hogy egy fürdőkomplexumot már drágább üzemeltetni, mintsem bezárni. A mórahalmi Erzsébet Fürdő is nyitva még hétfőn, de az önkormányzati fenntartású, nem kis forgalmat bonyolító intézmény már keddtől visszavonulót fúj.

„Naponta 1-1,5 millió forinttal kevesebb a bevételünk az utóbbi időszakban, a napi ötszáz vendég helyett legfeljebb ötven vendégünk van” – mondta Nógrádi Zoltán, a kisváros polgármestere. Itt úgy tervezik, hogy egy-egy medencét a különböző szállásokhoz kapcsolódóan még üzemeltetnek keddtől is, mivel a szállodai foglalásaik nem csökkentek olyan mértékben, mint a fővárosban, itt a szobák hetven százaléka foglalt. Nógrádi Zoltán is, ahogy más fürdővezetők is, azt hangsúlyozza, hogy a fürdőkben olyan mértékű normál menetrendben is a fertőtlenítés, hogy kevésbé veszélyes, mint például, egy üzletben, vagy egy szórakozóhelyen. Ráadásul, a koronavírus megjelenése óta még fokozottabban fertőtlenítenek. Hétfőre a fürdők harmada bezárt.

A Magyar Fürdőszövetség kiadott vasárnap egy javasolt eljárásrendet arra az esetre, ha valamely fürdő bedobná a törülközőt. Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy a kormányhivataloknál ne a bezárást, hanem a szüneteltetést jelentsék be, egyébként az újranyitáskor az egész engedélyeztetési procedúrát elölről kell kezdeni, ami egyfelől hosszadalmas, másfelől pedig költséges is. A termálfürdőket pedig arra figyelmeztetik, hogy a kutakat ne állítsák le teljesen, mert nagy nehézséggel lehet azokat újra beüzemelni. Mint ahogy a leállás után nehéz lesz az egészet újrakezdeni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban