szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Jókora veszteséget hozott a Mol számára a gyenge forint, a zuhanó olajár és a koronavírus miatti korlátozások.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Mol-csoport 48,4 milliárd forint nettó veszteséget könyvelt el az idei első negyedévben, azaz 97 milliárd forinttal zuhant egy év alatt a profit – közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A veszteséget a gyenge forint miatti árfolyamveszteség, illetve a zuhanó olajárak okozta készletleírások okozták.

A cégcsoportnál ugyan jelentős veszteséget könyveltek el, de a tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény 191,4 milliárd forint lett, 21 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója úgy kommentálta az eredményeket: „Miközben harcolunk a világjárvány ellen, és mindent megteszünk kollegáink, vásárlóink és partnereink védelméért, keményen dolgozunk annak érdekében is, hogy a Mol még szélsőséges körülmények között is működőképes maradjon és végül még erősebbek lehessünk a válságot követően”.

Számos „olyan nehéz döntést meghoztak már”, amelyek segítenek megőrizni a vállalat készpénztermelő képességét, likviditását és pénzügyi rugalmasságát, hogy így képesek legyenek megragadni majd a normalizálódás során felmerülő lehetőségeket is – tette hozzá.

A Mol értékesítési nettó árbevétele 1119,5 milliárd forint volt az év első három hónapjában, 23 milliárddal kevesebb a tavaly év elejinél.

A kutatás-termelés üzletág eredménye  35 százalékkal, 56,4 milliárd forintra csökkent az első negyedévben a rendkívül alacsony olajárak miatt.

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág újrabeszerzési árakkal becsült eredménye 91,1 milliárd forintra nőtt a tavalyi első negyedévi 38,6 milliárd forint után, főként a finomító árrések megduplázódása miatt.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág eredménye az első negyedévben 27 milliárd forint volt, 4 százalékkal nőtt helyi devizákban mérve. Az év elején jelentős volt a növekedés, de az ebből fakadó pluszbevétel március utolsó 2-3 hetében a járvány miatti határzárak miatt szinte teljes egészében eltűnt.

A gázszállítási üzletág eredménye 9 százalékkal, 21,9 milliárd forintra nőtt a tavalyi első negyedéves eredményekhez képest, a magasabb volumen és az alacsonyabb működési költségek miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet