szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járvány kapcsán meghozott kormányrendelet módosította a juttatás nettó értékét és a munkaadói költségeket is, ez pedig a munkavállaló és a munkáltató számára sem közömbös.

A munkáltató és a munkavállaló számára sem közömbös, hogy mikor érkezik az utalás a SZÉP-kártyára, hiszen a járványügyi rendelkezések kapcsán több ponton változtak a juttatás terhei, és ezek befolyásolják a felhasználható összeget és a munkaadói költségeket is – írja az Adózóna. A SZÉP-kártyára utalt juttatások szociális hozzájárulás adó (szocho) módosításának hatásáról szólva előre bocsátják, a cafeteria-elemek kialakítása nettó alapon és bruttó elvek szerint is történhet.

Nettó garantált juttatásoknál nincs külön teendője a munkáltatónak, ha az adómértékek év közben változnak. Ám a vészhelyzetben elfogadott módosítások eredményeképpen a nettó alapon juttatott SZÉP-kártyára történő utalások után a munkaadót terhelők közterhek alakulása mégis rendhagyó, írják. A munkáltatónak érdemes megfontolnia, hogy mekkora összegű juttatást képes biztosítani június 30-áig, tekintettel arra, hogy ebben az időszakban elutalt összegek után csak 15 százalék szja fizetendő. Ez a rendelkezés nem csupán a cafetéria keretében adott SZÉP-kártya juttatásra alkalmazható.

Bruttó elszámolásnál, cégszintű költségkeret mellett adott juttatásoknál lényeges különbség – a nettó garantált juttatásokhoz képest –, hogy a munkavállaló részesül magasabb juttatásban. Ha korábban a juttatás bruttó összegéről nyilatkozott a munkavállaló, akkor automatikusan magasabb lesz a SZÉP-kártyára utalt nettó juttatás értéke. Ha a nettó juttatás értéke alapján választhatott a munkavállaló, akkor a munkáltató nyilatkoztathatja a dolgozót, hogy milyen juttatásra kívánja felhasználni a megtakarítást. A gyakorlatban ugyanakkor más megközelítések is előfordulhatnak, derül ki a cikkből.

Idén több alkalommal is foglalkozni kell a dolgozói juttatásokkal az Adózóna szerint. Ez annak köszönhető, hogy a 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet több tekintetben is módosította a béren kívüli juttatások adókötelezettségére vonatkozó szabályokat. A maximálisan adható keretösszeg is nőtt, június 30-áig nem terheli szocho a SZÉP-kártya számlára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget és július 1-jétől a szocho mértéke a juttatások adóalapként meghatározott összegének 15,5 százaléka.

Az általános forgalmi adó és más adószabályok gyakorlati alkalmazásához segítséget nyújt a HVG Adó 2020 adószakértők közreműködésével készített különszáma.

A HVG Adó 2020 kiadványát ide kattintva is megrendelheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!