szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felügyelet az ismert szabálytalanságok ellenére 2014 végéig hagyta működni a Széchenyi Bankot, sőt közben az állam bevásárolta magát 3 milliárd forinttal. A felügyelet 2015 elején tett feljelentést, öt év kellett, hogy a nyomozás letartóztatásokhoz vezessen. Közben több érintett állami és NER-háttéremberi pozíciókban sürgölődött.

A Mavir Zrt. felügyelőbizottsága június 22-i határozatával Töröcskei István urat, a Mavir igazgatóságának elnökét e megbízatásából visszahívta – közölte a hazai elektromos rendszer irányításért felelős állami cég a honlapján. „Töröcskei István úr” nem más, mint az egykori Széchenyi Bank főtulajdonosa, akit pár nappal korábban letartóztattak bűnszervezetben elkövetett több mint hatmilliárd forintos vagyoni károkozás és egyéb bűncselekmények gyanújával. A bank működéséhez kapcsolódó ügyben összesen 19 gyanúsított van, köztük bankvezetők és tanácsadók. A gyanúsítottak közt van a 24.hu értesülései szerint Vörös József, ő egykor a bank igazgatóságának tagja volt, jelenleg pedig a Mavir felügyelőbizottságának vezetője – hívta fel a figyelmet a Népszava. Vörös József ügyvédet Mészáros Lőrinc bizalmasaként tartják számon, tagja a Puskás Akadémia vezetőségének, és közvetítésével került Mészáros érdekeltségébe Simicska Lajos több volt cége.

A rendszer emberei

Az egész ügy roppant kínos a Nemzeti Együttműködés rendszerének, vagy legalábbis az lesz, ha bírósági ítélet születik a gyanúsítottak bűnösségéről. Egyrészt azért, mert a Széchenyi Bank majdnem felerészben állami tulajdonban volt, mikor 2015-ben felszámolták. Működése a megelőző években sem volt botrányoktól mentes – az állami felügyeleti szervek sokáig mégsem tettek érdemi lépéseket, sőt az állam tulajdonrészt vásárolt benne. A bank 2015 óta nem létezik, a felügyeletet ellátó jegybank az év elején tett feljelentést, szóval az ügyészségnek öt évébe telt, hogy eljusson gyanúsítottak őrizetbe vételéig. Közben a szereplők fontos pozíciókat töltöttek be. Csak Töröcskeinél és Vörösnél maradva: állami cégeknél és fontos NER-háttéremberként. Természetesen a meggyanúsításuk nem jelenti, hogy bűnösek lennének – azt viszont igen, hogy a botrányos, folyamatban lévő, potenciálisan bírósági ítéletekkel végződő ügyek ellenére sem ingott meg bennük a bizalom.

A Széchenyi Bank egykori központja
©

Utóbbit mi sem példázza jobban, mint hogy 2015 januárjában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM, azóta már Pénzügyminisztérium) azt közölte: elégedett Töröcskei István munkájával – igaz, akkor az Államadósság Kezelő Központ vezetői posztján végzett munkájára gondoltak, külön hangsúlyozták, hogy az „nincs közvetlen kapcsolatban a Széchenyi Bank helyzetével”. Varga Mihály miniszter aztán két nappal később bejelentette, hogy elfogadta Töröcskei lemondását, amit ő még 2014 decemberében beadott.

A felügyelet az első pillanattól talált szabálytalanságokat

Az állam 2013 közepén szállt be 3 milliárd forinttal a Széchenyi Bankba, 49 százalékos tulajdonrészt szerezve. Tehát pár hónappal az után, hogy Varga Mihály átvette volna az NGM-et Matolcsy Györgytől, és pár hónappal az előtt, hogy az önálló pénzügyi felügyelet (PSZÁF) beolvadt volna az immár Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bankba (MNB). A tulajdonszerzésről a kormány még 2012 végén döntött.

Az MNB (és előtte a PSZÁF) 2014 végéig hagyta működni a bankot, ekkor rendelt ki felügyeleti biztosokat és rendelt el korlátozásokat. Majd csak 2015 közepén rendelték el a bank felszámolását. Ehhez egy 2013 végén indított átfogó vizsgálat vezetett, de azért az MNB-nek (és a PSZÁF-nak) nem akkor tűnt fel, hogy gondok vannak, hanem már a kezdetektől, többször súlyos szabálytalanságokat állapítottak meg.

A Széchenyi Bank dicstelen története nem sokkal a Fidesz kormányra kerülése előtt, 2010 tavaszán kezdődött. Akkor vette meg a párt holdudvarához (közelebbről Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz) köthető Töröcskei kétmilliárd forint hitelből a két évvel korábban alapított SPE Bank Zrt.-t egy Kajmán-szigeteki offshore tulajdonostól. A mindössze egyetlen napra Pannonra, majd két és fél hónapra Helikonra átkeresztelt pénzintézet 2010 júniusában vette fel Széchenyi István nevét.

Vörös József Mészáros Lőrinccel
©

Még a bank tőkéjét is a bank hiteléből emelték

A bank felszámolásához és a feljelentéshez vezető jegybanki vizsgálat szerint fiktívnek tekinthető módon, magától a Széchenyitől származó hitelből emelt tőkét 2012 elején a többségi tulajdonos, Töröcskei István és felesége közös vállalkozása, a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. – írta a HVG a birtokába jutott jelentésre hivatkozva. Majd e hitelt a magának, több áttételen keresztül, ugyancsak a Széchenyi által nyújtott újabb hitelekből rendezte.

A Széchenyi a vizsgálat során azzal védekezett, hogy nem tudott róla, mi lett a sorsa az általa kihelyezett hiteleknek. A tőke beszámításával kapcsolatban pedig arra is hivatkoztak, hogy a jegybank által megjelölt jogszabály csak 2014 óta hatályos, és a 2013-ban érvényben lévő jogszabályoknak még akkor is megfelelt volna a bank, ha helytállóak lennének a jegybank megállapításai.

A Töröcskeiék őrizetbe vételekor kiadott ügyészségi közlemény szerint a Széchenyi hitelkihelyezései kapcsán jött létre a bűnszervezet, amelyben a bank közvetett többségi tulajdonosa és felesége töltött be vezető szerepet. A bűnszervezet a hiteleket kihelyezte abban az esetben is, ha egyébként a hitelt igénylő gazdasági társaság kölcsönhöz nem juthatott volna. A felvett összegek döntő hányadát pedig rövid időn belül különböző gazdasági társaságok közbeiktatásával előre meghatározott módon átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek. A cégek a hiteleket nem fizették vissza, azokból végül a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott. A bűnszervezet által okozott vagyoni hátrány meghaladja a hatmilliárd forintot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!