szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Június elejéig összesen 160-170 ezer főt bocsáthattak el a magyar cégek a GKI szerint.

Az 5 fő feletti vállalkozások körében (de a multinacionális cégeket nem tekintve) június elejéig nagyságrendileg 110 ezer főt bocsátottak el, illetve jelentős munkaköri átszervezéseket hajtottak végre (mint például a távmunka, az állásidő, a kényszer szabadságolás). Az 5 fő alatti vállalkozásokkal együtt ez országosan 160-170 ezer elbocsátást jelent – derül ki a GKI Gazdaságkutató friss jelentéséből.

A kkv-szektor esetében a foglalkoztatottak közel 76 százaléka jár be dolgozni a munkahelyére, míg a hazai tulajdonú nagyvállalatoknál ez az arány csaknem 92 százalék. Ez azt jelenti, hogy a rugalmasabb munkavégzést elsősorban a hazai kisvállalkozások tették lehetővé az alkalmazottaknak. Az otthondolgozók (vagyis távmunkások) aránya egyébként átlagosan 3 százalék volt, ezen belül a nagyvállalatoknál 2 százalék, a kisvállalkozásoknál pedig 5 százalékról lehet beszélni.

A GKI szerint a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya a nagyvállalatoknál 15 százalék, a kkv-k esetében viszont 6 százalék. Ha a válság esetleg elhúzódna, akkor a részmunkaidősök, az állásidőn, illetve a jelenleg kényszerszabadságon lévők jelentős része várhatóan munkanélkülivé válna, amennyiben a kormány nem hoz további, az eddiginél jóval hatékonyabb munkahely-megtartó intézkedéseket – írta jelentésében a GKI.

A fenti adatok egy, a multinacionális cégekre nem kiterjedő, 835 vállalkozást magába foglaló reprezentatív kutatásból származnak, amelyet június elején végeztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Táskatolvaj medvéket füleltek le a Szent Anna-tónál

Táskatolvaj medvéket füleltek le a Szent Anna-tónál

A nagykörúti biciklisáv megtartását javasolja a Magyar Kerékpárosklub

A nagykörúti biciklisáv megtartását javasolja a Magyar Kerékpárosklub

Az Indexen dolgozó fejlesztők többsége is felmondott

Az Indexen dolgozó fejlesztők többsége is felmondott