szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lehetőség lesz rá, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek zöldítésre, korszerűsítésre fordítsák.

Tovább javítja, bővíti a Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá feltételeit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jelentette be Patai Mihály, az MNB alelnöke csütörtökön.

Lehetőség lesz arra, hogy

  • a vállalkozások külföldi beruházásokra,
  • a társasházak és lakásszövetkezetek pedig beruházási célra, például zöld célra, korszerűsítésre, hitelt vegyenek fel.
  • Patai szerint javítani és könnyíteni fogják a forgóeszköz-hitelezés feltételeit,
  • és lehetőség lesz arra is, hogy az európai uniós támogatások előfinanszírozása mellett hazai támogatások előfinanszírozására is lehessen használni.
  • Az MNB pedig felhatalmazta a jegybank illetékes igazgatóságát arra, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizze, betartják-e a bankok a kéthetes döntési határidőt.

Patai Mihály ezúttal is hangsúlyozta, hogy az MNB tudatosan optimista az idei évet illetően. A második negyedév nagyon rosszul sikerült, a jegybank számításai szerint 7 százalékos volt a gazdaság csökkenése az első negyedévi 2,2 százalékos növekedés után. Optimizmusukat arra alapozzák, hogy a harmadik negyedévben elindul és a negyedik negyedévben folytatódik a növekedés. "Ennek záloga pedig az, hogy a magyar gazdaság tudja-e tartani a nagyon magas beruházási szintet, amihez az Nhp hajrá is hozzájárul" – mondta az alelnök.

Az Nhp szerint az elmúlt hét év egyik legsikeresebb nemzeti banki programja volt, mintegy 50 ezer kis- és középvállalkozás (kkv) 3400 milliárd forint volumenű hitelt vett fel.

A hitelek 25 százaléka az MNB adatai szerint új beruházásokat szolgált. A források kétharmada a mezőgazdaságba, a feldolgozóiparba és a kereskedelembe áramlott, ahogy az Nhp korábbi szakaszaiban is. Az Nhp hajrában eddig kihelyezett hitelek egyharmada a közép-magyarországi régióban székhellyel rendelkező vállalkozásokhoz került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,7 milliárd forint egy ilyen Bugatti Divo, de már mindet előre eladták

1,7 milliárd forint egy ilyen Bugatti Divo, de már mindet előre eladták

Meghalt Reigl Judit festőművész

Meghalt Reigl Judit festőművész

Óriási nyereményakciót hirdet pedagógusoknak az Emmi: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek

Óriási nyereményakciót hirdet pedagógusoknak az Emmi: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek