Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A nagy múltú Postás SE helyén és bázisán épít tornászakadémiát a kormány. 2017-ben a Mészáros Lőrinc ügyvédjeként is ismert Vörös József került az egyesület élére, amitől azt remélték, hogy anyagilag rendeződik a Postás helyzete, de három évvel később is csak annyit tudni, a kormány milliárdokat öntött bele.

Mások mellett a Mészáros Lőrinc bizalmasaként számon tartott Vörös József ügyvéd is gyanúsított az egykori Széchenyi Bank működése kapcsán zajló nyomozásban. Vörös a 24.hu-nak azt nyilatkozta, ellene nincs kényszerintézkedés, ám gyanúsításának részleteiről nem kívánt nyilatkozni. Vörös minden bizonnyal azért került a büntetőügy gyanúsítottjai közé, mert 2013 júniusától 2014 novemberéig tagja volt a Széchenyi Bank igazgatóságának.

Mészáros Lőrinc és Vörös József
©

Vörös jó NER-katonaként nem csak a banknál fordult meg. Anno az azóta Orbán Viktor ellen fordult, ám a háborút elveszítő és önkéntes száműzetésbe vonult Simicska Lajos embereként tartották számon, 2016-ban viszont már Mészáros Lőrinc nevében licitált egy árverésen felkínált termőföldre. Simicska visszavonulása után az ő kezét érintve került át több cég Mészáros Lőrinc érdekeltségébe. Számos állami cégnél megfordult az évek során, jelenleg többek közt az állami elektromos rendszer irányítója, a Mavir felügyelőbizottságának elnöke – ez a testület hívta vissza igazgatósági elnöki posztjáról Töröcskei Istvánt, a Széchenyi Bank volt főtulajdonosát, miután letartóztatták ugyanabban az ügyben, amiben Vörös is gyanúsított.

Készül a budapesti tornaakadémia

Jelenlegi legfontosabb posztja azonban jó eséllyel a Postás sportegyesület elnöki tisztsége, legalábbis ha a fontosságot forintban mérjük. A Postás ugyan se nem nagy, se nem jelentős egyesület, de ezt szemelte ki a kormány arra, hogy szakosztályainak „szakmai bázisán”, illetve fizikailag a telepén létrehozza a Budapesti Nemzeti Tornasport-akadémiát. A kormány egy 2017 végi határozattal 420 millió forintot allokált a projekt előkészítésére a Nemzeti Sportközpontok (NSK) számára.

©

Az NSK 2020 elején írt ki közbeszerzést az akadémia tervezésére. Az eljárásban győztest még nem hirdettek, de a bírálati lap szerint egy cég adott be érvényes ajánlatot 833 millió forintos áron. Az érvényes ajánlatot adó cég, a S.A.M.O. Kft. tervezte a 2014-ben átadott Groupama Arénát is Budapesten. A Postás épületegyüttese részleges építészeti védelem alatt állt, ezt a (még Karácsony Gergely vezette) zuglói önkormányzat közgyűlése 2019 őszén vette le róla az NSK szakvéleménnyel megtámogatott kezdeményezésére.

Az egyesület úszott az adósságban

Az egyesület mára alaposan lepusztult, a legtöbb szakosztály éppen, hogy csak létezik – állította a hvg.hu-nak Rostás Gábor, a Postás SE volt elnöke. A problémák azonban nem most kezdődtek: 2017-re az egyesület összesen 300 millió forint adósságot és tartozást halmozott fel, és ebben nem volt benne egy vitatott területhasználati díj. A telek ugyanis két állami cég, a Magyar Posta és az Antenna Hungária, illetve a Magyar Telekom kezében volt, ezek rendszeresen küldték a számlákat a Postásnak, az egyesület azonban nem ismerte el a követelések jogosságát, az ügyet végül bíróságra vitték.

©

Az anyagilag nehéz helyzetbe került Postás SE közgyűlése 2017 májusában szavazott arról, hogy ki legyen az egyesület elnöke. A hivatalosan meghirdetett elnökjelölt az egyesületet hosszú évek óta vezető Rostás Gábor volt. Rostás a napirendi pontok elfogadása után azonban felállt, és azt mondta: szavazzák meg az ő lemondását, és az elnöki posztért így egyedül induló Vörös József ügyvédre adják le majd voksukat. Vörös olyannyira ismeretlen volt a közgyűlés tagjainak, egyikük szót is kért, hogy megkérje Rostást, hogy ha már arra kér mindenkit, szavazzák meg ezt az embert, legalább mondjon már róla valamit – olvasható az Index korabeli beszámolójában.

Vörös: Megkerestek és megkértek

De térjünk vissza a közgyűlésre, ahol a küldöttek számára ismeretlen Vörös így mutatkozott be: „Akik nem ismernének, 52 éves budapesti ügyvéd vagyok, foglalkoztam a sporttal, sportszervezetekkel, és valahogy így keveredtem ide a Postás SE környékére is, így merült fel a nevem, így kerestek meg engem”.

Vöröst mindössze néhány küldött nem szavazta meg, ők azt mondták az Indexnek, az egész gyűlés olyan volt, mint a kommunista párt központi bizottságának gyűlése, a maga egyhangú döntésével együtt. Egyáltalán nem tudták, ki ez az ember, ahogy azt sem értették, hogy mi történt a megelőző két hétben a háttérben, de azt látták, hogy az elnököt valaki, vagy valakik meggyőzték, ahogy a küldötteket is „meggyúrták”.

Maga Vörös ezt mondta a lapnak az előzményekről: „Hát ez nem nekem jött [mármint az ötlet, hogy ő legyen az egyesület elnöke – a szerk.], megkerestek és megkértek, és én azt mondtam, hogy igen.” Vörös elmondása szerint a klub vezetése kereste meg, az elnök, és néhány szakosztályvezető mondták neki, hogy „az utolsó előtti pillanat van, kéne valami segítség”. Akadt olyan küldött a közgyűlésen, aki tudni vélt egy Rostás Gábor és Mészáros Lőrinc közti közvetlen találkozóról, amit Vörös csak annyival kommentált: „Szerintem ez teljesen vad és zöld, és nem is tudom minősíteni.”

Arra a kérdésre, felmerült-e már benne korábban, hogy sportegyesületet vezessen, Vörös azt felelte:

Ha most arra gondol, hogy azzal feküdtem-e le, hogy valamikor kellene egy sportklubot rendbe tennem, akkor nem.

A volt elnök nyomást érzett

Rostás a gyűlésen azzal igyekezett meggyőzni a küldötteket, hogy Vörös ígéretet tett az egyesület adósságának rendezésére, és "többször kiemelten megerősítette, hogy a sport, az marad.”

Mert persze, hogy felvetődik ilyenkor a kérdés: marad-e a sport, nem pedig csak egy ingatlanbizniszről van szó. Az később kiderült, hogy – legalábbis részben – az ingatlan számít, hiszen a területet azóta megvette az MNV, a kormány pedig oda építteti fel az atlétikai akadémiát.

©

Vörös mandátuma elején megkérte az előző elnököt, hogy vigye az ügyeket, ez körülbelül 4 hónapig volt így. Rostás úgy emlékszik: közben sorra jelentkeztek a közműcégek, hogy az elnök nem fizet ki semmit. Rostás most arról is beszélt a hvg.hu-nak: az egyesületnél számtalan jó szakember dolgozott, ezek egy részét Vörös József vagy kirúgta, vagy nem hosszabbított velük szerződést. Az egyesület akkori legeredményesebb versenyzőjét, az asztaliteniszező Kertai Ritát például a saját költségén finanszírozott US Open-részvétel közben bocsátotta el. Rostás úgy tudja, az elmaradt bérek miatt többen munkaügyi pereket indítottak.

Azt nem tudni, most mi a helyzet. Ebbe Rostás sem lát bele, ezért megkerestük a Postás SE-t, ám az egyesület cikkünk megjelenéséig nem válaszolt az erre vonatkozó kérdéseinkre.

Rostás volt az akadály?

Rostás szerint a kormányban, egész pontosan a Miniszterelnökségen már 2015-ben terítéken volt, hogy kisegítik a Postást, 2016 novemberében személyes egyeztetésen is járt a minisztériumban. Készült is egy kormányhatározat az adósságkonszolidációról, amelyet aztán nem fogadtak el. Az asztaliteniszes hátterű Rostás Gábor úgy gondolta, a kormányban esetleg az ő személye lehet az adósságrendezés akadálya. A háttérben a tornászok lobbitevékenységét sejtette, például Schmitt Pál volt államfő feleségéét, az egykori postásos tornász Makray Katalinét. A volt elnök szerint a torna szakosztály vezetőjének Draskóczy Imrének volt elsőrendű érdeke, hogy ne kapja meg Rostás vezetése alatt az egyesület a 300 milliót, hiszen akkor újabb 15 évig nem lehetett volna elmozdítani, és akkor – mint fogalmazott – "nem tudja intézményesítve fosztogatni az egyesületet”.

Rostás Gábor azt mondta, az egyesület érdekében döntött úgy, félreáll, és átadja helyét Vörös Józsefnek. Elmondása szerint Vörös kereste meg őt, és segítséget ajánlott, illetve neki személy szerint azt, hogy maradhat a Postásnál, és megkapja az asztalitenisz-akadémia vezetését. Vöröst már régebbről futólag ismerte, felszínes ismeretségük alapján megbízhatónak tartotta, ám – tette hozzá – Vörös nem teljesítette se az egyesületnek, se Rostásnak tett ígéreteit, pedig a Postás megkapta a kormánytól a 300 millió forintot a tartozások rendezésére, plusz 200 milliót a függőben lévő telekhasználati díjra. A területet 2018 végén megvásárolta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) a három cégtől, így Rostás Gábor szerint nem világos, mégis milyen területhasználati díjat fizettek volna ki.

Úgy tudjuk, az egyesületnek még mindig vannak kifizetetlen tartozásai, ám ezt – vagy ennek az ellenkezőjét – nem tudtuk igazolni. Az egyesület elmúlt évekbeli beszámolói nem találhatók se a honlapjukon, se a bírósági adatbázisban, ahova fel kellett volna tölteniük ezeket. Kértük az egyesülettől a beszámolókat, megkeresésünkre nem reagáltak.

1,7 milliárd volt csak a telek

A terület megvásárlásáról egyébként még ugyanabban a 2017 végi határozatban döntött a kormány, amelyben a tornaakadémia előkészítéséről. Az MNV költségvetési beszámolója szerint 2018-ban 1,7 milliárdot költöttek a telek megvásárlására. Azzal együtt, hogy a pénz egy része állami cégekhez (az Antenna Hungáriához és a Magyar Postához) került, a költségvetésnek már több mint 2 milliárd forintjába fáj a tornaakadémia, pedig még egy kapavágás sem történt. Sőt még a tervek sem készültek el, ami ugyebár a jelek szerint újabb 800 millió forint lesz.

©

Az persze tagadhatatlan, hogy a Postás megérett a meg- és felújításra. Az akadémia tervezésére kiírt közbeszerzés hirdetménye szerint „a különböző szakosztályokat magába foglaló meglévő épületek és sportpályák műszaki állapota jelentősen leromlott, nem alkalmas az utánpótlás nevelés kiszolgálására”. Illetve az építészeti védettség megszüntetési kérelmét kísérő szakvélemény is arra jutott, hogy az „épületegyüttes részben kritikus, de egyébként is kifogásolható műszaki állapota, korlátozott használhatósága miatt a fejlesztés során nem vehető figyelembe, emellett összességében nem rendelkezik olyan építészeti értékkel, amely a részvédettség megtartásával a helyreállítást indokolná”.

A közbeszerzési kiírás szerint a sporttelepen található összes építményt el fogják bontani. Első körben ugyan a meglévő tornacsarnokot és az ahhoz kapcsolódó öltözőt meghagyják, az tovább fog üzemelni, de azt is elbontják a tervezett akadémia épülete és a hozzá kapcsolódó pályák és szállásépület használatbavétele után. Ezt követően készülhet el a nagy műfüves pálya lelátóval és a négy kis méretű műfüves futballpálya. „Fő szempont, hogy […]az építkezés ideje alatt a torna szakosztály számára folyamatosan biztosított legyen az edzési lehetőség.”

Kérdés, hogy az egész projekt végére tulajdonképpen mi marad az 1899 óta létező Postás sportegyesületből – már a nevén túl, ha egyáltalán az megmarad. A telek ugyebár már az MNV tulajdona, a tornaakadémia-beruházást a Nemzeti Sportközpontok valósítja meg. Minden arra utal, hogy Vörös József elnöki szerepe leginkább addig terjed, hogy a Postás „szakmai bázisán” létrejöhessen a tornaakadémia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen

A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen

Búcsúzik a VW Touareg 421 lóerős V8-as dízelmotorja

Búcsúzik a VW Touareg 421 lóerős V8-as dízelmotorja

Van 12 exobolygó, ami a NASA tudósainak is feladja a leckét

Van 12 exobolygó, ami a NASA tudósainak is feladja a leckét