szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A Bloomberg listáját a techóriások vezetői uralják.

A 89 éves legendás befektető nemrég újabb 2,9 milliárd dolláros átutalással erősítette meg néhány jótékonysági alap pénzügyi helyzetét. Vagyona ezzel csökkent, és immár csak a nyolcadik helyre elég a Bloomberg dollármilliárdos listáján – amióta létezik a lista, most először szorult ki az első ötből.

Warren Buffett vagyonát immár csak 68,6 milliárd dollárra becsüli a Bloomberg, és ezzel egyre jobban leszakad az élvonaltól. Nem biztos, hogy ez bántja a 89 esztendős "omahai bölcset", aki évtizedeken keresztül az amerikai befektetők bálványa volt, mert mindig eltalálta a fő trendeket. Buffett az elmúlt években többször is kijelentette: szeretné, ha a halála pillanatában már csak kevés részvényről kellene dönteni.

A helyén most nyomulnak az informatika sztárvállalkozói, élükön Jeff Bezosszal, az Amazon alapítójával, aki a járvány idején is hatalmas összegekkel gyarapította vagyonát. Az informatikai részvények árfolyama átlagosan több mint 20%-kal nőtt az idén – írja a Bloomberg.

A világ hét leggazdagabb embere közül hat a techvilághoz tartozik, az egyetlen kivétel a hetedik Bernard Arnault, Európa leggazdagabb embere, aki a párizsi luxusdivatból alapozta meg vagyonát.

Bezos 68 milliárd dollárral növelte meg idén a vagyonát. Steve Ballmer, a Microsoft egykori vezérigazgatója 18 milliárd dollárral lett gazdagabb 2020-ban. A Google két társalapítója is bekerült a legjobb ötbe: Larry Page és Sergey Brin is megelőzte a veterán Warren Buffetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!