szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már augusztustól szigoríthatják a rövid távú lakáskiadás szabályait, de a részletekről nem a parlamentben, hanem a városi közgyűlésekben fognak dönteni.

Mindössze négy paragrafusból áll az a törvényjavaslat, amivel az Airbnb-t megregulázná a kormány. Ha a parlamenti többség rábólint Rogán Antal indítványára, akkor augusztus 1-jén már életbe is léphet az új törvény.

A nagy változás az eredeti ígéretekhez képest az, hogy nincs benne szó sem 120 napos, sem bármilyen más korlátozásról, hogy évente hány napon lehet szállást kiadni.

Ehelyett a döntés jogát átadják az önkormányzatoknak.

Vidéken a települési, Budapesten pedig attól függően, hogy hova tartozik a terület, ahol a lakás van, a kerületi vagy a fővárosi önkormányzat szabhatja meg, hogy egy naptári éven belül hány napon lehet kiadni magánszálláshelyet. Ahogy azt is a városvezetés dönti el, hogy mi a büntetés, ha valaki ezeket a szabályokat megszegi. Ha nem rendelkezik az önkormányzat erről, akkor korlátlanul lehet kiadni magánszállást.

Szálláshely-szolgáltatást csak akkor lehet végezni, ha ezt bejelentették az illetékes hatóságnak, ennek a részletszabályait a kormány határozza meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
6200 forintot raboltak ököllel

6200 forintot raboltak ököllel

Iványi György: A válság utáni újrakezdést veszélyezteti a gondoskodó állam illúziója

Iványi György: A válság utáni újrakezdést veszélyezteti a gondoskodó állam illúziója

Tornádó okozott pánikot egy szicíliai tengerparti sétányon

Tornádó okozott pánikot egy szicíliai tengerparti sétányon