szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meg kell ismételni a másodfokú eljárást a Szeviép vezetői ellen indított perben – döntött a Pécsi Ítélőtábla.

Nagy botrány lett a Szeviép felmentő ítéletéből tavaly decemberben, pedig ahogy a hvg.hu is megírta, nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság híján mentették fel a csődbűncselekménnyel gyanúsított vádlottakat.

Ezért is volt lehetőség a fellebbezésekre, így a vád és a védelem is megtette ezt. A harmadfokú eljárás során most született jogerős ítélet, mely szerint meg kell ismételni a másodfokú eljárást.

Ahhoz, hogy értsük a Szeviép-ügyet, egészen 2010-ig kell visszatekinteni. Az építőipari cég abban az évben előbb fizetésképtelenséget jelentett, majd csődeljárás indult ellene, a bíróság pedig elrendelte a vállalat felszámolását. Több mint 500 hitelező jelentett be összesen 6,5 milliárd forintnyi igényt, többségük hiába. 2013-ban az egyik hitelező feljelentést tett. A vádirat szerint a cégvezetők 2008 és 2010 között úgy helyeztek ki hiteleket a cég tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint saját maguknak, hogy a visszafizetésre vagy behajtásra nem volt esély. A védelem azzal érvelt, hogy a nyomozás hiányos és felületes volt, a kölcsönök nyújtása gazdaságilag ésszerű döntésnek tűnt. A bíróságon politikai szál nem merült fel, de a károsultak egyik képviselője többször is a szegedi városvezetéssel hozta összefüggésbe a Szeviépet.

Első fokon a Szegedi Járásbíróság 2018-ban bűnösnek mondta ki a vádlottakat, egész pontosan "a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben". Tavaly decemberben aztán másodfokon a Szegedi Törvényszék felmentette a vádlottakat, bizonyíték hiányában.

Ez után néhány héttel a Pestisrácok.hu azt állította, hogy a felmentő ítéletet hozó bírói tanács egyik tagjának az építőiparban van családi cége, és akárcsak a Szeviép, az ő cége is kapott a szegedi önkormányzattól megbízásokat. Emiatt kötelezte belső vizsgálatra a törvényszéket az OBH elnöke.

A harmadfokú eljárást így már nem is Szegeden, hanem Pécsett folytatják le, a Kúria kizárta a Szegedi Törvényszéket az ügy elbírálásából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vitray Tamás: Ha most "nagy" tévébe jelentkeznék felvételre, a kapun sem jutnék túl

Vitray Tamás: Ha most "nagy" tévébe jelentkeznék felvételre, a kapun sem jutnék túl

És akkor az alga mellett közpénz úszik a Balatonban

És akkor az alga mellett közpénz úszik a Balatonban

Az író, aki továbbra sem érti, miért mászkálhatnak szabadon a zsenik

Az író, aki továbbra sem érti, miért mászkálhatnak szabadon a zsenik