szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Washington szerint sok esetben jogtalan a támogatás, de tény, a célt, vagyis a munkahelyek megtartását segíti.

Donald Trump amerikai elnök a választási kampányban minden rosszért siet Kínát kárhoztatni: a koronavírus-járványtól kezdve a tömeges munkanélküliségig. Eközben azért zajlik a mentés is: márciusban a bajba került amerikai kisvállalkozók 660 milliárd dolláros segélycsomagot kaptak. Ám nem csak ők: külföldi cégek amerikai leányvállalatai is hozzájuthattak a pénzhez, köztük sok kínai is – állapította meg egy felmérés, melyet a New York Times ismertet.

125 kínai vállalkozás kaphatott ily módon pénzt az Egyesült Államokban a Horizon Advisory tanácsadó cég szerint. Több kínai cég került be abba a szerencsés kategóriába, amely egymillió dollárnál többhöz jutott a kkv-programból: 32 kínai vállalkozás kapott összesen 180 millió dollárt. Összesen 192-419 millió dollár juthatott így a kínaiaknak. Ez is azt bizonyítja – állapítja meg a tanulmány –, hogy igen szorosak továbbra is az amerikai–kínai gazdasági kapcsolatok, még kisvállalkozói szinten is.

Miért kaptak pénzt a kínai leányvállalatok is? Mert amerikai munkahelyeket mentenek meg. Ahogy az összesen 2200 milliárdos segélycsomag többi, nagyobb cégeknek szánt részéből is kaptak a kínaiak, ráadásul többen jogtalanul. A Continental Aerospace Technologies például 10 millió dolláros kedvezményes hitelhez jutott, az Aviage System 350 ezer dollárhoz. Mindkét cég az Aviation Industry of China tulajdona. Washington megítélése szerint ez katonai cég, vagyis egyáltalán nem jogosult állami támogatásra az Egyesült Államokban.

A kínaiak tudatosan törekedtek olyan együttműködés kifejlesztésére az USA-val, amely érdekeltté teszi az amerikai cégeket Kína fejlődésében. Trump és szövetségesei ezt a szimbiózist próbáljak megszüntetni, mondván, ez veszélyezteti az USA vezető szerepét a globális gazdaságban. Ezért az új gazdasági segélycsomagban a republikánus honatyák ki akarják zárni annak lehetőségét, hogy kínai cégek is kaphassanak kedvezményes kölcsönöket. Az elképzelés ellenfelei azzal érvelnek, hogy az USA-ban működő kínai cégek sok munkahelyet jelentenek. A washingtoni pénzügyminisztérium szóvivőnője addig is kijelentette: felülvizsgálják a kedvezményes hiteleket, és ha valamelyik cég jogtalanul kapott pénzt, akkor nem lesz bocsánat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hónapok óta várnak munkanélküliek az álláskeresési járadékra

Hónapok óta várnak munkanélküliek az álláskeresési járadékra

Orbán legyűrte Merkelt - így értékelik a német lapok az új EU-javaslatot

Orbán legyűrte Merkelt - így értékelik a német lapok az új EU-javaslatot

Mit nyerünk a digitális oktatással?

Mit nyerünk a digitális oktatással?