szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint 400 egészséges ember vesz részt 11 amerikai helyszínen a teszteken.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A világ két legnagyobb, európai vezető gyógyszergyártó vállalata, a Sanofi és a GlaxoSmithKline (GSK) megkezdte a fehérje alapú koronavírus elleni védőoltásuk embereken történő tesztelését – írta a Business Insider.

A teszteken több mint 400 ember vesz részt, 11 amerikai helyszínen. Ez az amerikai StatNews, gyógyászati és egészségügyi oldal szerint szokatlanul magas szám. A teszt második fázisában egészséges, 18 és 49 év közöttieket oltanak be, hogy megfelelően beállítsák mekkora hatóanyagot kell tartalmaznia a vakcinának. Ezután 50 év felettieket is beoltanak a védőoltással.

A két cég egymilliárd vakcinát szeretne előállítani 2021-re, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb kutatása alapján ez azonban leghamarabb 2021 közepére várható.

A két gyógyszergyártó előzetes vizsgálatai alapján ígéretesnek bizonyultak a vakcinák, a tesztek eredményét december elejére várják. Ha a harmadik fázis is sikerül, akkor a hatósági engedélyeket a következő év első felében kaphatják meg a védőoltásokra. Bár más cégek már a tesztek harmadik fázisában tartanak, a Sanofi és a GSK partnersége a kínai résztvevőkén kívül az első, amelyik egy meglévő, már engedélyezett megoldáson alapszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A "vakcinanacionalizmus" miatt figyelmeztet a WHO

Senki sincs biztonságban az Egészségügyi Világszervezet szerint, amíg mindenki nincs biztonságban, ezért az országoknak meg kell osztaniuk egymással a koronavírus elleni oltás terén elért eredményeiket.

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

MIR-19 néven jöhet az orosz koronavírus-gyógyszer

MIR-19 néven jöhet az orosz koronavírus-gyógyszer

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára