szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína tilalmat hirdetett az afrikai sertéspestis megjelenése miatt a német sertéshúsokra. Az ázsiai ország legnagyobb beszállítójának árui a magyar piacra is bezúdulhatnak, ami letörheti az árakat, és ez nem mindenkinek jó.

Letörheti az árakat a pultokra zúduló német sertéshús, a magyar zászlókkal jelzett hazai hús nehezen tudna versenyben maradni. Alig egy hete, hogy az afrikai sertéspestis vírusa megjelent német vaddisznókban is. Egy darabig még azzal próbálkoztak a németek, hogy Kínát megpróbálták meggyőzni arról, hogy Németországnak csak abból a térségből származó termékek importját tiltsák meg, ahol felütötte fejét a járvány. Kína nem adta be a derekát, az ország egész területére tiltás rendeltek el – írta meg a Magyar Nemzet. Ez az egész európai piacra is hatással lesz, ami látszólag jó hír, ám nálunk sem fog ennek mindenki örülni. Elsősorban a termelők és a feldolgozók kerülnének nehéz helyzetbe.

Magyarország már két és fél éve küzd az afrikai sertéspestis terjedésével, egyelőre mintha állóháborút vívnának az érintettek, hiszen a hivatalos adatok szerint lényegében ugyanazokban a megyékben kering a vírus hosszú hónapok óta. A sertéspestis németországi megjelenéséig az, hogy Kína a vírus miatt kiesett magyar termékek jelentős részét Németországból pótolta, a magyar felvásárlási árakat is feljebb tolta, a kínálat szűkössége miatt ugyanis világszerte drágulás következett be.

A koronavírus kora tavaszi megjelenése csak bonyolította a helyzetet, a hvg.hu nemrég írt arról, hogy a sertéspestis felfelé, a koronavírus lefelé hajtja a termelői felvásárlási árakat. A fogyasztói árak emelkedtek ugyan, de a csökkenést már nem követték le. Ennek az volt az oka, hogy az alapanyagok megdrágulása jelentősen megemelte a feldolgozók költségeit, amit csak lassan, és nem teljes mértékben tudtak érvényesíteni a kereskedelemben, azaz a fogyasztói árakban. Ezért amikor olcsóbb lett a sertés felvásárlási ára, mert a koronavírus miatt csökkent a kereslet, a feldolgozók igyekeztek tartani a fogyasztói árakat, hogy a korábbi kiesést kompenzálják, és közelítsenek a valós feldolgozói költségekhez. Magyarul, nagyjából most vannak a pénzüknél.

Ezért most különösen rosszul jött a magyar ágazati szereplőknek is, hogy a német területen megjelenő vírus miatt már a német sertéshúst sem szállíthatják Kínába, hiszen a németek a bennragadt húst Európában fogják szétteríteni. Ráadásul, a magyar szállítmányok a sertéspestis makacs jelenléte miatt továbbra sem mehetnek több országba, köztük Kínába sem. A német árufelesleg magyar piacokon való megjelenése nehéz helyzetet teremthet a magyar hústermékek számára.

Ettől idegesek most az ágazati szereplők, és már a vírus németországi megjelenésekor egyeztetést kezdeményeztek a szakigazgatás, a partnerszervezetek és a meghatározó piaci szereplők bevonásával a lehetséges lépések megtétele érdekében. Nagy István agárminiszter is azonnal megszólalt az ügyben, a szaktárca vezetője arra kérte a kereskedelmi láncokat, hogy emlékezve a tavaszi időszak megpróbáltatásaira, őrizzék meg magyar beszállítói kapcsolataikat, amelyeket jogosan és büszkén hirdettek az elmúlt időszakban, és részesítsék előnyben a kiváló minőségű magyar sertéshúst beszerzéseik során. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára korábban a lapnak azt mondta, hogy nem tartja kizártnak a dömpingáru megjelenését, ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy az áruházláncok hosszú távú szerződéseket kötnek, így az olcsó német áru megjelenése ideiglenes lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerika milliárdosai csak még gazdagabbak lettek a koronavírus-járvány alatt

Amerika milliárdosai csak még gazdagabbak lettek a koronavírus-járvány alatt

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban

Orbán: Nincs alapja a Lengyelországot elítélő EP-határozatnak

Orbán: Nincs alapja a Lengyelországot elítélő EP-határozatnak