Bankszámlát nyitott más nevében, börtönbüntetést és pénzbírságot kapott

Bankszámlát nyitott más nevében, börtönbüntetést és pénzbírságot kapott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy férfi 10 ezer forintért cserébe hozott létre egy számlát egy ismeretlennek, az ügyészség pénzmosással vádolta.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön tartotta az előkészítő ülését annak a férfinak az ügyében, akit az ügyészség bűnsegédként elkövetett pénzmosás bűntettével vádolt.

A vádirat szerint egy ismeretlen személy korábban tízezer forintot adott a vádlottnak azért, hogy ő a saját nevében bankszámlát nyisson. A férfi ezt megtette, és az okiratok mellett a számla feletti rendelkezési jogot (PIN-kód, telekód stb.) is átadta megbízójának.

A bíróság közleménye szerint a vádlott ezzel hozzájárult ahhoz, hogy az ismeretlen olyan pénz eredetét leplezze el, amely csalásból származott.

Az ülésen a vádlott ugyan beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, de a bíróság ezt nem fogadta el, és tárgyalásra utalta az ügyet, amelyet azonnal meg is tartottak.

A bizonyítási eljárást követően a bíróság 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 10.000 forint vagyonelkobzásra ítélte a vádlottat, valamint rendelkezett a bűnügyi költségek viseléséről is.

A Törvényszék szerint azt nem lehetett megállapítani, hogy a férfi azért nyitotta volna meg a bankszámlát, hogy az ismeretlen átutalásokat hajtson végre, hogy elleplezze a csalásból származó pénz eredetét. A bíróság szerint a vádlott azzal sem volt tisztában, hogy az általa nyitott bankszámla a pénzmosási folyamatban végszámlaként vagy transzferszámlaként működik majd. A Törvényszék végül – az ügyészi indítvánnyal szemben – úgynevezett statikus pénzmosásban mondta ki bűnösnek a vádlottat.

Mind az ügyészség, mind pedig a vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, így az jogerős.

Hozzászólások