szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakszervezet szerint a vezérigazgató fel sem mondhatta volna a kollektív szerződést, ezért bíróságra mennek.

Augusztus közepén a Dunaferr felmondta a szakszervezetekkel kötött kollektív szerződést. A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség most a honlapján üzente meg, hogy immár 90 napja várnak arra, hogy tárgyalhassanak az új kollektív szerződésről, ám állításuk szerint a cég vezetése mereven elzárkózik ettől.

A szakszervezet most bírósághoz is fordult, mondván komoly jogi aggályokat fedezett fel. Szerintük ugyanis a kollektív szerződést augusztusban felmondó Evgeny Tankhilevich vezérigazgató státuszát jogtalanul hosszabbították meg június 30-a utánra, amikor lejárt volna a szerződése. Mint írták, a cégvezető kinevezésének meghosszabbítása sem a veszélyhelyzet idejére kiadott kormányrendeletnek, sem az ISD Dunaferr Zrt. alapszabályzatának nem felelt meg. Márpedig ha jogtalan a meghosszabbítás, akkor nem mondhatta volna fel a kollektív szerződést – vélték.

Nem ez az első összetűzés a cégvezetés és a szakszervezetek között, a két félnek voltak vitái többek közt a bérekkel kapcsolatban is.

A Dunaferr kálváriája nem most kezdődött, a gondokról már tavaly is írtunk:

"Ha ennyi embert elküldenek, az végzetes lehet a Dunaferrnek is"

„Ha él a gyár, él a város" - állítják Dunaújvárosban, ám most bejelentették: 350 fővel csökkentik a mintegy 5 ezer fős létszámot, ami akár a végét is jelentheti a magyar acélipar zászlóshajójának. A helyzet nem reménytelen, de valószínűleg ismét szükség lehet állami segítségre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?

Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost