szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A támogatásból jut béremelésre és veszteségrendezésre is, egy új törvénynek köszönhetően pedig jóval kevesebb közműadót kell majd fizetniük.

602,8 millió forintos állami többletforrást kap még az idén az Alföldvíz Zrt. – jelentette be hétfőn Nagy László, a társaság vezérigazgatója.

Az igazgató szerint a pénzt – amit Békéscsaba önkormányzata kap meg címzett támogatásként – részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordítják. Első lépésként októberig visszamenőleg 12 százalékkal emelik meg a dolgozók bérét – erre 165 millió forintot fordítanak.

A cég 2019 nyarán került a fizetésképtelenség határára, béremelésre sem futotta, ami miatt a szakszervezetük a kormányfő várbeli hivatala elé szervezett demonstrációt.

A cég részvényesei, zömében térségbeli önkormányzatok, idén december elején kénytelenek voltak negyedére leszállítani részvényeik értékét, miután a vállalat tőkéje a törvényben előírt mérték alá csökkent. A vezérigazgató ezzel kapcsolatban közölte, hogy a december eleji online közgyűlésen a cég 271 ezer részvényének 14 ezer forintos névértékét 4600 forintra csökkentették, amivel a 3,8 milliárd forintos alaptőkét 1,25 milliárdra szállították le, egyúttal bevonták 555 darab saját részvényüket is.

Az Alföldvíz Zrt. gazdálkodásán nagy lyukat ütött a rezsicsökkentés és a közműadó is, de igazán az arzénes víz kiváltását célzó Araddal közös projekt bedőlése tett be nekik, amiben kétmilliárd forint úszott el.

Nagy László szerint a 2020-as mérlegbeszámolójuk még veszteségről fog szólni, de újabb tőkeleszállításra már várhatóan nem lesz szükség. Az igazgató abban reménykedik, hogy az állam jövő májusig feltőkésíti az ország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatóját.

Bő félmilliárddal csökken majd az adójuk

A közműadót időközben úgy módosították, hogy a falvakat is kiszolgáló közműveknek csak az eddigi töredékét kell fizetniük. A 2021. január 1-jén hatályba lépő módosítás értelmében Herczeg Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője szerint az eddigi 857 millió helyett 522 millió forinttal kevesebb adót kell fizetnie majd a cégnek.

A politikus szerint folytatódnak a tárgyalások a vállalat költségvetési helyzetéről, a tulajdonos önkormányzatok az államtól várnak tőkeemelést. Arról már megállapodtak, bárhogy is alakul a tulajdonosi összetétel, a társaság központja Békéscsabán marad. Herczeg Tamás azt is mondta, hogy a kormányzati szándék választási ciklusoktól függetlenül az elavult víziközmű-hálózatok rekonstrukciója, ami szerinte 2-3 éven belül el is kezdődik.

A szakszervezet 30 százalékos béremelést szeretett volna

Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára szerint nagyon sok dolgozó hagyta el az évek óta veszteségesen működő társaságot; 900 dolgozó írta alá azt a petíciót, amelyben 12 százalékos béremelést követeltek. A vízügyi átlagbér eléréséhez ugyanakkor 30 százalékos bérfejlesztésre lett volna szükség – mondta.

Herczeg Tamás szerint Békéscsaba 1,3 milliárd forintot kap a gazdaságvédelmi program részeként az iparűzési adó felére csökkentése miatt kialakult pénzügyi helyzet rendezésére, amihez ha hozzáadják a 602,8 millió forintot, azzal a megyeszékhely dobogós helyen áll.

Az 1200 munkavállalót foglalkoztató Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében, 131 településen szolgáltat, összesen 541 ezer embert látja el ivóvízzel. Legnagyobb tulajdonosa Békéscsaba, ami a cég 32,8 százalékával rendelkezik, az állami tulajdonrész 28,6 százalékos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Alföldvíz: sokat buknak a tulajdonos önkormányzatok, az állam viszont olcsón viheti a céget

A békési vízmű milliárdos veszteségét a kormányzati döntések sorozata okozta, de jócskán megtolta azt egy bebukott projekt is, ahol felbukkan Mészáros Lőrinc neve is. Kényszerpályára sodródtak a tulajdonos önkormányzatok, hiszen úgy mentik meg a céget, hogy közben magukat fosztják ki. Az állam viszont most olcsón is megveheti a céget.

Bemutatták a második magyar versenyfilmet is a Berlinalén

Bemutatták a második magyar versenyfilmet is a Berlinalén

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón