szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyfelek csaknem félmilliárd forintnyi pénzt adtak át a Goldsten Limitednek, amely azonban sehová sem fektetett be.

Hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás során 150 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az angliai székhelyű, ám korábban budapesti irodával rendelkező Goldsten Limited nevű cégre. Megbüntette továbbá 25-25 millió forintra a társaság egy korábbi magyar vezető tisztségviselőjét, valamint egy magánszemélyt is betét vagy más visszafizetendő pénzeszköz jogosulatlan gyűjtése miatt.

A jegybank a közleménye szerint már az eljárás ideje alatt feljelentést tett a rendőrségen különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt.

A vizsgálat során ugyanis kiderült, hogy a társaság a vele kapcsolatba kerülő több tucat ügyfele részére többnyire két év lekötési idővel járó, 90 naponként irreális hozamokat kifizető befektetési lehetőséget ajánlott. Azt állították, hogy banki, biztosítói értékpapírokba, garantált kötvényekbe, illetve ingatlanokba, nyersanyagokba, üzletrészekbe fektették az ügyfelek pénzét, tevékenységét „angliai bizalmi vagyonkezelésként”, „speciális zárt, meghívásos vagyonkezelési formaként” mutatták be.

A befektetők közel félmilliárd forintnyi összeget adtak át a társaságnak, amely azonban sehová sem fektette be a pénzt.

A befektetők és a társaság közötti szerződéskötéseknél a két korábbi vezető tisztségviselő járt el, akiknek kizárólagos rendelkezési joguk volt a társaság bankszámlái felett – hívta fel a figyelmet az MNB utalva arra, hogy a számláról több százmillió forintnyi összeget felvettek az illetők.

A jegybank azt javasolta, hogy a károsult befektetők mielőbb jelentkezzenek a rendőrségen a pénzükért.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy már 2019 májusában ideiglenes intézkedésként megtiltották a Goldsten Limited tevékenységének folytatását, és közzétették a cég nevét a figyelmeztetéseik között.

Most arra kérték az ügyfeleket, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és így szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods

Gordon Ramsay: Teljes pusztulást hoztak a lezárások

Gordon Ramsay: Teljes pusztulást hoztak a lezárások