szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben a Boeing a története legnagyobb, közel 12 milliárd dolláros éves veszteségéről adott be jelentést, az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége 22 hónap után újra biztonságosnak minősítette a 737 MAX repülőket.

Biztonságosnak minősítette az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) a Boeing 737 MAX átalakított gépeit – adta hírül a Politico. Azt is bejelentették, hogy az eddiginél szigorúbban vizsgálják az amerikai repülőket, mert korábban kétségek merültek fel, hogy az amerikai repülésbiztonsági hatóság, az FAA elég jó vizsgálatot végzett-e, amikor engedélyezte a Boeing gépeit. Eddig az EASA és az FAA szinte minden kritika nélkül fogadta el egymás jelentéseit, most ez megváltozik.

A 737 MAX gépeket az után parancsolták földre, hogy 2018-2019-ben fél év alatt két halálos légikatasztrófa is történt, amelyekben 346-an vesztették életüket, ebben pedig az átesésvédelmi rendszer hibáinak lehetett nagy szerepük. A Boeing azóta kijavította a hibákat.

A Boeing ezzel szinte pontosan egy időben közzétette: minden idők legnagyobb veszteségét szenvedte el 2020-ban. A 737 MAX-ba vetett bizalom elvesztése és a járvány miatti leállások együttesen azt okozták, hogy a vállalat éves vesztesége 11,9 milliárd dollárra ugrott – 2018-ban még majdnem ugyanennyi volt az éves nyereség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Vállalkozás

Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok, de fő kérdés, hogy lesz-e hova

Az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság bejelentette, az USA-ban ismét repülhetnek a Boeing 737 MAX gépek. A chicagói központú cég büszkeségének számító MAX-okat az után parancsolták világszerte földre, hogy két balesetben 346 ember vesztette életét. A fő kérdés az maradt, hogy a Covid–19-járvány miatti válság idején ki akar még MAX-ot venni, illetve hogy az utasoknak lesz-e kifogása az ilyen gépekkel szemben.

15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint

15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt