szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Magyar Nemzet hivatkozik,ha a dolgozó úgy dönt, hogy nem él az oltással, döntésének nem lesz semmilyen negatív következménye a munkaviszonyát illetően. Közben a Koronavírus Sajtóközpont cáfolta a hírt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az országos oltási tervhez képest hamarabb vehetik fel a koronavírus elleni vakcinát az egyik piacvezető, hetente több millió magyart kiszolgáló áruházlánc élelmiszer-raktárainak alkalmazottai – írta meg szerdán a Magyar Nemzet.

Az önkéntes lehetőségről ezen a héten nyilatkozhatnak a lap által meg nem nevezett lánc dolgozói. Az oltáshoz azok juthatnak, akik a napi fogyasztású élelmiszer- és italtermékek elosztásával, mozgatásával foglalkoznak.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy az élelmiszer-biztonság megerősítésére kezdeményezett hatósági akcióhoz várhatóan a többi lánc logisztikai központjaiból is csatlakoznak.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, hogy az operatív törzs bízta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy mérje fel: az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói kívánják-e magukat „idő előtt” beoltatni. Az élelmiszerláncok frissáru-elosztó, központi épületei ilyen létfontosságú egységek az elnök szerint.

Bubenkó Csaba emlékeztetett, hogy az oltási terv megjelenése után már kezdeményezték, hogy az ötödikként sorra kerülő bolti alkalmazottak előrébb kerülhessenek a lakossági vakcinaprogram besorolásában, főleg amiatt, mert az országos ellátási láncban kiemelt szerepet töltenek be a családok alapvető bolti fogyasztásának kiszolgálói.

A KDFSZ elnöke hozzátette, hogy reményeik szerint a napi fogyasztásicikk-kereskedelem résztvevőinek, így az áruházi vásárlótér szereplőinek is soron kívül biztosítják majd a védőoltás lehetőségét a jövőben.

A Magyar Nemzethez eljutott az a vállalati levél, amelyben az érintett munkavállalókat tájékoztatják. Ebben azt írják: amennyiben a dolgozó most jelentkezik az oltásra, azzal vállalja, hogy a jelenleg Magyarországon hivatalosan engedélyezett vakcinák bármelyikével elláthatják.

A levél szerint a felkínált vakcinát akkor utasíthatják el az érintettek, ha a koruk és az egészségi állapotuk szerinti országos oltási tervnek megfelelően veszik majd fel az oltást.

Az áruházlánc belső levelében kiemelik: fontos, hogy ez a lehetőség szabadon választható, és ha a dolgozó úgy dönt, hogy nem él a soron kívüli oltakozás esélyével, akkor a munkaviszonya tekintetében semmilyen hátrány nem éri, a döntésének semmilyen negatív következménye nem lesz.

Frissítés: A Koronavírus Sajtóközpont szerda délelőtt cáfolta a Magyar Nemzet értesüléseit. Azt írták, hogy nem oltják soron kívül semelyik élelmiszer-áruház raktárosait, az oltás az oltási terv szerint történik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

A Momentum elnöke Jakab Pétert kritizálta az egynemű párok örökbefogadásáról alkotott véleménye miatt

A Momentum elnöke Jakab Pétert kritizálta az egynemű párok örökbefogadásáról alkotott véleménye miatt

Megszólalt a Klebelsberg Központ a KRÉTA-rendszer összeomlásáról

Megszólalt a Klebelsberg Központ a KRÉTA-rendszer összeomlásáról