szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A boltokban dolgozók negyven százalékának nem telik mindennap gyümölcsre vagy zöldségre, de gondot okoz nekik egy cipővásárlás vagy a számlák befizetése is.

Egészen lesújtó képet mutat egy friss felmérés a kereskedelemben dolgozók anyagi helyzetéről, illetve mentális egészségéről – írja a Népszava. A kutatás a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) a kérésére készült tavaly ősszel, az online felmérés kérdéseire 1133 dolgozó válaszolt. A háromnegyedük a négy nagy kiskereskedelmi áruházlánc – Auchan, Penny, Spar, Tesco – valamelyikében dolgozik, ezen kívül az OBI munkavállalói válaszoltak még nagy számban.

A felmérés szerint

  • a dolgozók negyede nem tud mindennap húst tenni az asztalra;
  • 40 százalékuknak nem telik zöldség-gyümölcs napi fogyasztására;
  • 54 százalékuk nem tudja idejében lecserélni a családtagok elnyűtt ruhaneműit;
  • 45 százalékuknál nincs a családtagoknak minden évszakra 2 pár cipője;
  • a saját autó 42 százalékuk számára elérhetetlen cél;
  • a megfelelő méretű lakás az 58 százalékuknál hiányzik.

A cikk szerint a fentieken kívül a lakás megfelelő kifűtése vagy a rezsi időben történő befizetése negyedüknek okoz gondot, nyaralni pedig a 70 százalékuk nem tud elmenni.

A KASZ a felmérés eredményeit magával vitte az év eleji bértárgyalásokra, a cikk szerint egyes vezetők megdöbbentek a felmérésen. A KSH szerint egyébként a kereskedelemben dolgozók nettó átlagkeresete 248 ezer forint, míg a felmérés szerint a dolgozók nettó 198 ezer forintos fizetésről számoltak be.

A felmérés rákérdezett a dolgozók egészségügyi helyzetére is. Ebből kiderült, hogy harmaduk küzd valamilyen krónikus betegséggel, ötödük rossznak vagy nagyon rossznak ítéli meg egészségi állapotát. A mentális helyzetük ennél is sokkal rosszabb: kétharmaduk állandóan vagy gyakran fáradt, kimerült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot nőhet a tej, tojás és a hús ára, akár 1800 forint is lehet egy kiló csirkemell

Nagyot nőhet a tej, tojás és a hús ára, akár 1800 forint is lehet egy kiló csirkemell

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Koronavírusosak lettek a vidrák egy amerikai állatkertben

Koronavírusosak lettek a vidrák egy amerikai állatkertben