szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos üdvözölte vasárnap azt az amerikai elképzelést, amely szerint egy 21 százalékos globális társaságiadó-minimumot állapítanának meg a multik számára.

"Úgy vélem, hogy egy érdekes javaslat került az asztalra. Támogatjuk a pénzügyi harmonizáció miatt. Nemcsak európai szinten, hanem világszinten is" - mondta a biztos azt az amerikai elképzelést, amely szerint globális társaságiadó-minimumot állapítanának meg a nemzetközi tevékenységet folytató vállalatok számára, hogy a nyereségük mely országhoz kötődik

Thierry Breton szerint "ez egy elegáns megoldás lesz" ahhoz hogy "emelt fővel jöjjünk ki" a nagy internetes vállalatokra, köztük a Google-ra, az Amazonra, a Facebookra és az Airbnbre kivetendő adóról az OECD kereteiben folyó tárgyalások kudarcából. Franciaország 2019 júliusban egyoldalúan fogadott el, majd vezetett be új adónemet a digitális óriáscégek megadóztatására. "A 21 százalékos adó szerintem nagyon jó, ami minket illet, nem tartjuk megbotránkoztatónak" - mondta az uniós biztos, korábbi francia gazdasági és pénzügyminiszter.

Magyarországon jelenleg mindössze 9 százalékos a társasági adó szintje, így egy ilyen lépés minket is érintene. Az amerikai elképzelés szerint úgy, hogy a különbözetet a külföldi cég anyaországa kapná meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!