szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közérdekű keresettel érte el a GVH, hogy két, üdülési jogok miatt elmarasztalt cég ügyfeleinek elég csak a szerződést bemutatniuk a bíróságon.

Még 2018-ban büntette meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) együttesen 41 millió forintra az Exch-Immo Kft. és a Club Hotels Europe Ingatlanhasznosító Kft. vállalatokat, mert megtévesztették a fogyasztókat üdülési jogaik eladásáról szóló ajánlataikkal.

Mivel a jogsértés sok embert érintett, a versenyhatóság közérdekű keresetben kérte a bíróságot, hogy a jogsértést valamennyi érintettre, vagyis a perben nem álló, de érdekelt fogyasztókra is kiterjedő hatállyal állapítsa meg. A Fővárosi Törvényszék ennek helyt adott, így az ügyfelek mostantól a cégekkel szemben polgári perben egyszerűen érvényesíthetik kárigényüket.

A döntés szerint, mivel a jogsértés ténye bizonyított, így az érintetteknek a bírósági eljárásokon elég bemutatniuk a cégekkel kötött szerződésüket.

A GVH szerint az üdülési jogokkal kapcsolatos megtévesztések azonos sémára épülnek: a cégek személyes egyeztetésekre csalogatják be a fogyasztókat azzal kecsegtetve, hogy segítséget kapnak meglévő üdülési joguk értékesítéséhez. Az egyeztetésen a cégek elhitetik, hogy a sikeres értékesítés érdekében szükséges a már meglévő üdülési jog bővítése, vagy újabb üdülési jog vásárlása. Ezt követően azonban az ügyfelek nem kapnak valós segítséget üdülési joguk továbbértékesítésében, így az eredetinél is kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!