szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntek reggelre meglett a 3,5 millió beoltott tovább lazítanak a szabályokon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A péntek délután megjelent Magyar Közlönyben Pintér Sándor belügyminiszter kihirdette, hogy 3,5 millió magyart már legalább egyszer beoltottak a koronavírus-fertőzés ellen, így életbe lép az újraindítás következő ütemét szabályozó kormányrendelet. Ez alapján a vendéglátóhelyek terasza és a kerthelyiségek reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva.

A szabályok értelmében a teraszokra és a kerthelyiségekbe védettségi igazolvány nélkül, szabadon be lehet ülni, és a vendégeknek csak akkor kell maszkot húzniuk, amikor elhozzák a megrendelt ételt vagy bemennek a mosdóba. A dolgozóknak viszont előírták a kötelező maszkviselést, a teraszon is.

Későbbre tolódik emellett a kijárási tilalom kezdete, este 11 órától van érvényben.

Közben Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, 4 millió beoltott után jön a nyitás következő fázisa. Várhatóan jövő hét közepétől a védettségi igazolvánnyal rendelkezők a szolgáltatások széles körét vehetik majd igénybe – például mehetnek moziba, színházba, koncertre, szállodába vagy beülhetnek egy étterembe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!