szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Mfor.hu szerint aki nem rendelkezik a szálláshelyre vonatkozó minősítéssel, az nem működhet tovább. A szeptembertől esedékes változtatás szükségességét a koronavírus-járvánnyal indokolja a kormány.

Idén szeptembertől a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. fogja kötelezően minősíteni az összes magyarországi szálláshelyet; az erről szóló törvénymódosítási javaslatot már be is nyújtotta a kormány, a téma felelőse Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke.

Az Mfor.hu szerint szintén szeptembertől jön létre Nemzeti Szálláshelyminősítési Rendszer, ami egy kötelező, általános érvényű minősítési rendszer lesz, és panzióra, kempingre, szállodára, illetve minden egyéb szálláshelyre vonatkozik majd. A portál szerint akinek nem rendelkezik ilyen minősítéssel,

az törvényesen nem működhet tovább.

A változtatást a világjárványra hivatkozva kezdeményezte a kormány, de az indoklás közé tartozik az is, hogy “elengedhetetlen a kor kihívásainak és igényeinek megfelelő, magas minőségű szálláshelykínálat megteremtése Magyarországon”. Az eljárással foglalkozó céget, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft.-t már bejegyezték.

A javaslat értelmében szálláshelyenként az első szálláshely-minősítési eljárás ingyenes lesz, de a szállásadóknak utána minősítési díjat kell fizetniük a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület számára. Ennek összege ugyanakkor nem ismert. A minősítés ellen panasszal élhet majd a szállásadó, amit a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület vezetője fog elbírálni.

A legfőbb turisztikai kormányzati szerv, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint a Nemzeti Szálláshelyminősítési Rendszerrel "valamennyi szálláshely minősítést kap majd, melynek köszönhetően egyértelművé válik, milyen szolgáltatásokat várhat el a vendég az adott szálláshelytől, milyen tartalommal és színvonalon”.

Ezt csillagok jelölik majd, minden esetben 1-től 5-ig, az eddig használt egyéb szimbólumok pedig megszűnnek.

A rendszert fokozatosan vezetik be, a kisebb szálláshelyek hosszabb felkészülési időt kapnak – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!