szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schobert jogsértően használt zenéket a fitnesz DVD-ken.

A legnagyobb magyar lemezkiadók 2013-ban eljárást indítottak Schobert Norbert ellen szerzői jogok sorozatos megsértése miatt. A sokáig húzódó ügy végén a fitneszgurunak 15 milliós kártérítést kellett fizetnie a múlt évben – írta meg a 24.hu.

Schobert ellen azért léptek el a lemezkiadók, mert előzetes engedély és jogdíjak megfizetése nélkül használta fel a tulajdonukban lévő dalokat a fitnesz-DVD-ken.

A 24.hu szerint a kiadók 80 és 90 millió forint közötti kártérítést követeltek Schoberttől, ám az ügyészség a sérelmezett DVD-k jelentős részénél elévülésre hivatkozott, így csak 2010-től kezdve forgalomba került három Rubint Réka-DVD esetében vizsgálta a hivatalos iratokban “Schóbertként” szereplő fitneszguru bűnösségét.

Bérczes Ádám, az egyik érintett kiadó, a CLS vezetője azt mondta, emlékei szerint a kiadók az elejétől fogva nyitottak voltak a peren kívüli megállapodásra, de Schobert nem élt ezzel a lehetőséggel.

A 24.hu arról is ír, hogy az ügy kipattanása után a szerzői jogdíjakat kezelő Artisjus is pénzt követelt a fitneszgurutól, mivel feléjük szintén elmulasztották a befizetést. A nyomozóhatóság ezért őket is bevonta az ügybe. Úgy tudni, Schobertéknek 2015-2016-ban sikerült az Artisjusszal peren kívül megállapodni, arról viszont nincs információ, hogy mekkora összeget fizettek.

Az ügyészség ezután megszüntette a büntetőeljárást, de az érintett kiadók panasszal éltek, mert ők továbbra se lettek kártalanítva.

A CLS egy polgári pert is indított az ügyben, amelyet formailag minden egyes dal esetében külön-külön kellett volna kezdeményezni, de ők végül a Compact Disco Fly or Drive dalát választották, hogy ezzel teszteljék a jogi lehetőségeiket. A bíróság 2017-ben ugyan kimondta, hogy jogsértés történt, de az ítéletben csak a Schobert és Rubint Réka korábbi közös cége, a Foodorgany Kft. felelősségét állapították meg, a DVD-k producereként feltüntetett fitneszgurut személyesen nem találták felelősnek. A Foodorgany viszont a per idején már nem az övék volt, és időközben fizetésképtelenné is vált, így a kiadó nem tudta érvényesíteni követelését.

A jogi zsákutca után a CLS a büntetőeljárást igyekezett meggyorsítani, és a 24.hu szerint ez zárult le tavaly októberben, ügyészségi megrovással, és a 15 milliós kártérítés megfizetésével. A jogi huzavona viszont még mindig nem ért véget, mert a kiadók állítják: felszólításuk ellenére Schobert nem volt hajlandó kifizetni a késedelmi kamatokat. A kiadók ezért újra perre mennek.

A portál kereste a fitneszgurut, aki úgy nyilatkozott, örül, hogy egy nyolc éve húzódó eljárás lezárult. “Mindent kifizettem, amit kiszabtak rám és mindenkinek jó egészséget kívánok” – tette hozzá, majd megjegyezte, ennél többet nem szeretne nyilatkozni, amíg le nem zárul a kamatok megfizetésével kapcsolatos jogvita.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!