Tetszett a cikk?

A magyar-cigány-zsidó zenét ötvöző Kiss Ferenc életműve választ ad a magyar szellemi életben még létező "népi vagy urbánus?" szembeállításra: megszünteti magát a kérdést. A zenészről szóló, KilencKissFerenc című filmet a november 12-ig tartó Héttorony fesztiválon mutatták be.

Kárpátaljai magyar-rutén falu. A főutcán "eszement rutén Paganinik" húzzák tölcséres hegedűn, és keveréknyelven énekelnek. Kárpátalja, baptista cigány falu, tilos a szesz és a dohány, mindenki imádkozik, és felidézi a régi táncokat. Zsidó temető, az utolsó kárpát-ukrajnai zsidó muzsikusok sírkövei. A faluban egy öreg pásztorember bemutatja a szájból mosdást. Erdély, feketetói vásár, a középkor és az újkor  kelet-európai találkozási pontja, Kiss Ferenc, az egykori néprajzos  hegedűre alkuszik egy román kereskedővel, és minidiscre készít felvételeket. Végigjárja azokat a helyeket, ahonnan családja származik, ahol tizenöt-húsz éve maga is gyűjtött.
A portréfilm lassan dokumentumfilmmé válik:  ukrajnai buszmegállók, rozsdás vidámparkok, ócska erdélyi buszok, lepattant feliratok és a közöttük, szegénységben eltelő életek. Kirajzolódik a kulturális közeg, amelyben a mai etno-experimentalista muzsikus mozog: a népi kultúra romjaira rakódó, megkésett és deformált nyugati modernség. Ugyanígy csúsznak egymásra a filmben szuper 8-as képkockák, régi néprajzi gyűjtőutak dokumentumai, hetvenes évekbeli, nyugati turnék koncertrészletei és mai videofelvételek.
Kiss Ferenc 1972-ben kezdte a Vízöntő együttesben, amely a hazai etnozene (akkor még folknak hívták) fontos lemezeit készítette el. Utolsó, 1990-es, Gitania Express című lemezük először keresztezte a roma zenét a magyar és európai hagyománnyal, a sanzonnal és a rockkal. Kiss ugyanezt az irányt vitte tovább szólóalbumain és színházi zenéiben is: feltérképezi egy közép-kelet-európai, kevert zenei kultúra maradékait, és önálló nyelvet teremt belőle. Közben fesztiválokat szervez, lemezsorozatokat, könyveket ad ki az Etnofon Zenei Társulás és kiadó vezetőjeként. A portréfilm olyan művészt mutat, aki a néprajztól és a népzenétől indult, s a kevesek közé érkezett, akik  képesek ezt a kultúrát a nagyvárosba vinni.
KilencKissFerenc (52 perc, rendező-operatőr: Kalmár András)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesen szétverték az autót a monori fiatalok, majd szelfiztek a tetején

Teljesen szétverték az autót a monori fiatalok, majd szelfiztek a tetején

Kiújuló feszültség Örményország és Azerbajdzsán között

Kiújuló feszültség Örményország és Azerbajdzsán között

Ezeket a dalokat nem verte nagy dobra a Pink Floyd, de most itt vannak

Ezeket a dalokat nem verte nagy dobra a Pink Floyd, de most itt vannak