A magyar-cigány-zsidó zenét ötvöző Kiss Ferenc életműve választ ad a magyar szellemi életben még létező "népi vagy urbánus?" szembeállításra: megszünteti magát a kérdést. A zenészről szóló, KilencKissFerenc című filmet a november 12-ig tartó Héttorony fesztiválon mutatták be.

Kárpátaljai magyar-rutén falu. A főutcán "eszement rutén Paganinik" húzzák tölcséres hegedűn, és keveréknyelven énekelnek. Kárpátalja, baptista cigány falu, tilos a szesz és a dohány, mindenki imádkozik, és felidézi a régi táncokat. Zsidó temető, az utolsó kárpát-ukrajnai zsidó muzsikusok sírkövei. A faluban egy öreg pásztorember bemutatja a szájból mosdást. Erdély, feketetói vásár, a középkor és az újkor  kelet-európai találkozási pontja, Kiss Ferenc, az egykori néprajzos  hegedűre alkuszik egy román kereskedővel, és minidiscre készít felvételeket. Végigjárja azokat a helyeket, ahonnan családja származik, ahol tizenöt-húsz éve maga is gyűjtött.
A portréfilm lassan dokumentumfilmmé válik:  ukrajnai buszmegállók, rozsdás vidámparkok, ócska erdélyi buszok, lepattant feliratok és a közöttük, szegénységben eltelő életek. Kirajzolódik a kulturális közeg, amelyben a mai etno-experimentalista muzsikus mozog: a népi kultúra romjaira rakódó, megkésett és deformált nyugati modernség. Ugyanígy csúsznak egymásra a filmben szuper 8-as képkockák, régi néprajzi gyűjtőutak dokumentumai, hetvenes évekbeli, nyugati turnék koncertrészletei és mai videofelvételek.
Kiss Ferenc 1972-ben kezdte a Vízöntő együttesben, amely a hazai etnozene (akkor még folknak hívták) fontos lemezeit készítette el. Utolsó, 1990-es, Gitania Express című lemezük először keresztezte a roma zenét a magyar és európai hagyománnyal, a sanzonnal és a rockkal. Kiss ugyanezt az irányt vitte tovább szólóalbumain és színházi zenéiben is: feltérképezi egy közép-kelet-európai, kevert zenei kultúra maradékait, és önálló nyelvet teremt belőle. Közben fesztiválokat szervez, lemezsorozatokat, könyveket ad ki az Etnofon Zenei Társulás és kiadó vezetőjeként. A portréfilm olyan művészt mutat, aki a néprajztól és a népzenétől indult, s a kevesek közé érkezett, akik  képesek ezt a kultúrát a nagyvárosba vinni.
KilencKissFerenc (52 perc, rendező-operatőr: Kalmár András)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó

Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek