2004-től nem lehet majd az általános iskola negyedik osztályáig hétvégére és tanítási szünnapokra házifeladatot adni a nebulóknak, s megbuktatni sem lehet őket - áll az Oktatási Minisztériumnak a közoktatási törvényt módosító javaslatában. Kevesebbet fognak tudni ettől a gyerekek? Vagy csak felszabadultabbak lesznek? Ön szerint milyen hatása lehet a változtatásnak?

"A koncepció lényege, hogy az alsó tagozat legyen hasonlatos a család nem szelektív világához" - magyarázza a törvény tervezett módosítását Nagy Péter Tibor, az Oktatáskutató Intézet oktatáspolitikai csoportjának vezetője. A századforduló óta nőtt annak az álláspontnak az elfogadottsága, amely szerint az iskola a gyermekkori szocializáció színhelye, nem pedig - ahogy korábban gondolták - a felnőtt életet szimuláló intézmény.
A buktatás negyedik osztályig való beszüntetésének legfontosabb hatása lehet, hogy csökkenti a jobb illetve rosszabb családi háttérrel rendelkező gyerekek iskolai eredményei közti különbséget. Ha a társadalmilag rosszabb helyzetben lévő diákokat - például a roma gyerekeket - nem lehet sem évismétlésre kötelezni, sem két évismétlés után kisegítő iskolába irányítani, nagyobb az esély számukra, hogy felzárkózzanak. "Ha egy iskolai rendszerben később van az osztópont, amikor eldől, hogy a gyerek milyen formában tanul a továbbiakban, az csökkenti a családi háttérből származó hátrányokat" - állítja Nagy Péter Tibor. Hasonló a helyzet a hétvégi házifeladatok megszűnésével is: azok a gyerekek vannak előnyben és kapnak jobb jegyeket nagy valószínűséggel, akiknek nyugodt a családi hátterük, s tudnak nekik segíteni a szüleik.
A hétvégi házifeladat eltörlése mélyítheti is a különbségeket, mivel így több szabadidejük lesz a gyerekeknek, aminek kisebb-nagyobb részével a szülők rendelkeznek. Ők pedig, ha meg tudják és akarják fizetni a különórákat, járathatják gyerekeiket nyelvórára vagy kiegészítő képzésre, ezzel növelve a gyerek sikeres iskolai szereplésének esélyeit. "A követelmények is csökkenhetnek, hiszen egy rendszer nem bírja el, ha bizonyos mennyiségnél többen buknak meg" - mondja Nagy Péter. Ha a követelményrendszer megmarad, az átadott tudás viszont csökken, tömeges bukás várható egy idő után: az évismételtetés kiküszöbölése a negyedik osztályig csak a probléma elodázását jelenti. Márpedig az átlagosan átadott tananyag mennyiségének a csökkenése is várható, ha hétköznap nem pótolják a manapság hétvégére feladott tanulnivalót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét

A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on