Tetszett a cikk?

Idén másodszor rendezik meg a Bajor Filmhetet Budapesten, az Urániában és az Örökmozgóban. A Fesztivált Volker Schlöndorff, a Bádogdob rendezője nyitja meg, s az ő filmjének vetítésével indul a bajor filmek találkozója.

2004. szeptember 30 - október 6.A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a FilmFernsehFonds Bayern 2004. szeptember 30. és október 6. között másodszor rendez Bajor Filmhetet Budapesten. Az OktoberFilmFest 2-t szeptember 30-án Volker Schlöndorff nyitja meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, augusztusban Locarnóban nagy sikerrel bemutatott filmjével, A kilencedik nap-pal. A filmhét további vetítései az Örökmozgó Filmmúzeumban lesznek. A filmhéten tíz német film szerepel, a program a német filmgyártás változatosságát tükrözi. A filmeket a hét végi vetítéseken rendezőkből, színészekből, producerekből és filmtámogatási szakemberekből álló delegáció mutatja be a közönségnek.

Filmek

A kilencedik nap

Der neunte Tag

német filmdráma, 2004, 97 perc

r: Volker Schlöndorff, f: Jean Bernard „Pfarrerblock 25487” című visszaemlékezései alapján Andreas Pflüger, sz: Ulrich Mattes (Henri Kremer abbé), August Diehl (Gebhardt), Germain Wagner (Roger Kremer), Bibiana Beglau (Marie Kremer)

A megtörtént esetet feldolgozó filmben André atyát, a luxemburgi papot a náci megszállók Dachauba hurcolják, majd kilenc napra kiengedik azzal a feladattal, hogy a katolikus egyház vezetőit a nácik oldalára állítsa. Cserébe szabadságot, családja és fogolytársai megmenekülését ígérik. A szabadság kilenc napja alatt minden nap jelentkeznie kell a fiatal, karizmatikus Gestapo főnöknél, Gebhardtnál, akinek hideg precizitással megfogalmazott érvei kísértésbe hozzák és elbizonytalanítják. De nem úgy reagál, mint ahogy várják tőle. Kilenc napon át folyik a szellemi párbaj. Az abbénak a kilencedik napon döntenie kell, hogy melyik oldalon áll.

A pityergő teve története

Die Geschichte vom weinenden Kamel

német-mongol dokumentumfilm, 2003, 91 perc

r, fk: Luigi Falorni, Baymbasuren Davaa, o: Luigi Falorni, sz: Enkhbulgan Ikhbayar (Dude), Zeveljamz Nyam (Zevel), Ikhbayar Amgaabazar (Ikchee), Odgerel Ayusch (Odgoo)

A különleges dokumentum tulajdonképpeni főszereplője egy kis teve, akiről a mamája nem akar gondoskodni. A mongol sivatagban élő nomádok megható módon törődnek vele, az anyához még egy zenészt is hozatnak a városból. A zene hatására a teve végül magához fogadja kicsinyét. Meseszerű, félig dokumentarista, félig megrendezett film, elbűvölő képekkel a sivatagról, lassú tempóval, kevés dialógussal. Megkapó történet távoli vidéken élő emberekről, akik a hagyomány és a modernitás között keresik a helyüket.

Újhullám

Verschwende deine Jugend

német játékfilm, 2003, 101 perc

rendező: Benjamin Quabeck, forgatókönyv: Kathrin Richter, Ralf Hertwig, operatőr: David Schultz, zene: Lee Buddah, producer: Jakob Claussen, Thomas Wöbke, szereplők: Tom Schilling (Harry), Robert Stadlober (Vince), Jessica Schwartz (Melitta), MarlonKittel (Freddie)

Harry bankban dolgozik, de egy dolog érdekli igazán: a zene. Felcsap a müncheni new wave együttes, az Apollo Schwabing menedzserének. Nagy koncertekről álmodozik, de az áttörés csak nem jön össze, a helyi kultúrháznál tovább nem jutnak. 1981-ben a német újhullám meghódítja az országot. Harry úgy érzi, itt a pillanat, hogy megmutassa: akár a legsikeresebb együttes, a DAF (Deutsch Amerikanische Freundschaft – Német–Amerikai Barátság) előzenekaraként is felléphetnek. Mindenki lelkes, teljes erőbedobással folynak az előkészületek. Egy apró probléma akad csupán: a DAF mit sem tud a fellépésükről…

Vadócok

Die wilden Kerle

német családi film, 2002, 94 perc

rendező, forgatókönyv: Joachim Masannek, operatőr: Sonja Rom,producer: Eva Karlström, Andreas Ulmke-Smeaton, szereplők:Florian Heppert (Michi), Nicolas Michalczewski (Sense), Judith alBakkri (anya), Jimi Blue Ochsenknecht (Marlon)

A Vadócok egy vagány ifjúsági focicsapat. Verhetetlen bajnokok, a cselezés és fejelés tízéves királyai, de ezen a nyáron valahogy nincs szerencséjük: a szülők szobafogsággal fenyegetnek, az eső esik, egy nagyfiúkból álló banda pedig elfoglalja a focipályájukat. Abban állapodnak meg, hogy tíz nap múlva egy meccsel döntik el, kié legyen a jövőben a stadion. A felkészülés a döntő napra nem zavartalan: az edzőjük otthagyja őket, egyes árulók átállnak az ellenfélhez, és még egy lány is jelentkezik a csapatba…

A berni csoda

Das Wunder von Bern

német romantikus melodráma, 2003, 117 perc

rendező: Sönke Wortmann, forgatókönyv: Sönke Wortmann, Rochus Hahn, operatőr: Tom Fährmann, szereplők: Louis Klamroth (Matthias Lubanski), Peter Lohmeyer (RichardLubanski), Johanna Gastdorf (Christa Lubanski), Sascha Göpel (Helmut Rahn)

A kiskamasz Matthias Essenben él anyjával és testvéreivel, apjuk eltűnt a második világháborúban. Egy nap hadifoglyok érkeznek haza a Szovjetunióból, köztük az idegileg kimerült, vasfegyelemhez szokott, beilleszkedni képtelen Apa. A kisfiú az apapótlékot a helyi futballcsapat sztárjában, a legendás Helmut Rahnban találja meg. Rövidesen kezdődik a világbajnokság… Ez a látványos, romantikus melodráma a tavalyi év egyik nagy német közönségsikere volt. Sönke Wortmann filmje felidézi az 1954-es labdarúgó világbajnokság döntőjét, amely a németek számára „csodát”, a magyarok számára máig fájdalmas kudarcot jelentett.

Szombóc veszélyben

Sams in Gefahr

német családi film, 2003, 101 perc

r: Ben Verbong, sz: Ulrich Noethen, Christine Urspruch (Szombóc és Scheinbarné), Dominique Horwitz (Fitzgerald Daume), Armin Rohde (Anton Mon), Eva Mattes (Kelkáposztáné)

A Szombatmanó, becsületes nevén a Szombóc tizenegy év után visszatér a Taschenbier családhoz, ezúttal azért, hogy a szégyenlős kisfiúnak, Martinnak segítsen. Martin egykettőre felfedezi a Szombatmanó kívánságpöttyeiben rejlő lehetőségeket: a segítségükkel a szülei tudta nélkül megváltoztatja a világot. De nem minden úgy sikerül, ahogy tervezte. Az undok tornatanár felfedezi a Szomóc titkát, és elrabolja…

Álszentek

Die Scheinheiligen

német filmszatíra, 2001, 80 perc

r, fk: Thomas Kronthaler, o: Micki Stoiber, sz: Michael Emina (Theophile), Alfred Jaschke (rendőr), Werner Rom (polgármester), Andreas Lechner (pap), Johannes Demmel (Johannes)

A kis bajor faluban, ahol a rendőr rögtön az atyaúristen után következik, nem látják szívesen az idegeneket. Johannest, a vándor fafaragót megpróbálják megfélemlíteni. Pedig tudománya kapóra jön a plébánosnak, aki megbízza egy értékes templomi szobor másolatának elkészítésével – az eredetit el akarja adni egy műgyűjtőnek. A fafaragó végül egy furcsa parasztasszonynál talál szállást, aki, csak hogy földijeit bosszantsa, egy gambiai menekültet (!) is befogad. Amikor a polgármester az autópályaépítéshez meg akarja szerezni szállásadójuk földjét, a szófukar fafaragó, a fekete menekült és a bogaras vénasszony főszereplésésével sajátos bajor western veszi kezdetét.

Gettókölykök

Ghettokids

német játékfilm, 2001, 87 perc

r: Christian Wagner, fk: Gabriela Sperl, o: Jürgen Jürges, sz: Ioannis Tsialas (Christos), Toni Osmani (Maikis), Fatih Sahanoglu (Ringo), Barbara Rudnik (Hanna Solinger)

Maikis és az öccse, Christos görög származású bevándorló gyerekek. München bevándorlók lakta kerületében élnek egy egyszobás lakásban, felnőtt bátyjukkal és anyjukkal. Lényegében a pályaudvaron töltik a napot, ahol a kisebb fiú alkalmi lopásokkal és prostitúcióval próbál pénzt szerezni. Egy videólejátszót akar venni az anyjának karácsonyra, a nagyobbik fiú pedig jogosítványt szeretne. A bevándorlók lakta negyedben speciális iskola működik, sajátos pedagógiai szabályokkal. Egy tanár sem bírja itt sokáig. Az új tanárnő is legszívesebben megfutamodna, de – miután a saját gyerekét rendes német családok sarjai verték össze – úgy dönt, hogy mégis marad a gettóban. A film ritka tehetséges gyerekszereplőkkel, nyomasztó hitelességgel mutatja meg a münchei Bronx-ot.

Távoli fények

Lichter

német-lengyel filmdráma, 2002, 105 perc

r: Hans-Christian Schmid, fk: Hans Christian Schmid, Michael Gutmann, o: Bogumil Godfrejow, sz: Ivan Svedov (Kolja), Szergej Frolov (Dimitrij), Anna Janovskaja (Anna), Sebastian Urzędowski (Andreas)

Két ország, két város, egy folyó. Az Odera menti Frankfurtot és a lengyel Slubicét nemcsak az Odera választja el egymástól, hanem egy egész világ. Sok ember keresi itt a szerencséjét. Például Andreas, a fiatal cigarettacsempész, aki egy viszonzatlan szerelem miatt árulóvá lesz. Vagy Ingo, egy matracbolt bérlője, aki minden eszközzel meg akarja menteni üzletét a csődtől. És Antoni, a lengyel taxisofőr, akinek sürgősen pénzre van szüksége, hogy megvehesse a kislányának az elsőáldozó-ruhát. Vagy az ukrán család, amely minden veszélyt vállal, hogy átjusson „Nyugatra”. A film szereplőit két napra összeköti a sorsuk – lopnak és csalnak, szeretnek és segítenek, remélnek és kétségbe esnek. Minden hibájukkel és gyengeségükkel, de minden erényükkel, minden erejükkel is azon vannak, hogy ebben az összezavarodott világban megtalálják a helyüket: egyesek fényben, mások sötétben.

Szívritmuszavar

Kammerflimmern

német játékfilm, 2004, 100 perc

rendező: Hendrik Hölzemann, forgatókönyv: Hendrik Hölzemann, operatőr: Lars Liebold, Grisa Schmitz, producer: Uschi Reich, szereplők: Matthias Schweighöfer (Crash), Jessica Schwarz (November), Jan Gregor Kremp (Fido), Florian Lukas (Richie)

Crash mentőasszisztens, egész nap Köln utcáit járja. Miközben életeket ment, másokat segít és vigasztal, maga is segítségre vágyik. Gyerekkorában autóbalesetben vesztette el a szüleit, másokért élő, magányos, álmodozó fiú lett belőle. Egy éjszakai bevetésen a valóságban is megpillantja álmai asszonyát, akit Novembernek hívnak, a barátja drog-túladagolásban halt meg, és nyolc hónapos terhes. Crash életében először érez valami boldogság és reményfélét, de a úgy tűnik, a sors utoléri… A 26 éves rendező, aki maga is mentősként teljesített civil szolgálatot, a mentős munka kemény hétköznapjait légies, végzetszerű szerelmi történettel kombinálja.ProgramMEGNYITÓ

Uránia Nemzeti Filmszínház

szeptember 30. csütörtök, 20.00

A kilencedik nap / Der neunte Tag

A vetítésen a rendező, Volker Schlöndorff és a főszereplő Ulrich Matthes is jelen lesz.VETÍTÉSEK

Örökmozgó Filmmúzeum

október 1. péntek

18.00 Álszenetek / Die Scheinheiligen

20.00 A berni csoda / Das Wunder von Bern

A vetítés után a rendezővel, Sönke Wortmann-nal Wilhelm Droste beszélget

október 2. szombat

16.00 Szombóc veszélyben / Sams in Gefahr

Bevezetőt tart a producer, Ulrich Limmer

18.00 Gettókölykök / Ghettokids

Bevezetőt tart a rendező, Christian Wagner

20.0 Újhullám / Verschwende deine Jugend

Bevezetőt tart a producer, Jakob Clausen és a főszereplő Tom Schilling

október 3. vasárnap

16.00 Vadócok/Die wilden Kerle

A film előtt bevezetőt tartanak a film producerei, Eva Karlström és Andreas Ulmke Smeaton

18.00 Álszentek / Die Scheinheiligen

Bevezetőt tart Lothar Just, az FFF Bayerninformációs irodájának vezetője

20.00 Szívritmuszavar / Kammerflimmern

Bevezetőt tart a producer, Uschi Reich

október 4. hétfő

18.30 A berni csoda / Das Wunder von Bern

20.30 Távoli fények / Lichter

október 5. kedd

18.30 Szívritmuszavar / Kammerflimmern

20.30 A pityergő teve története / Die Geschichte vom weinenden Kamel

október 6. szerda

16.30 Gettókölykök / Ghettokids

18.30 Távoli fények / Lichter

20.30 A kilencedik nap / Der neunte Tag

A filmeket eredeti nyelven, szinkrontolmácsolással vetítik.

Uránia Nemzeti Filmszínház

Budapest VIII. Rákóczi út 21. Tel: 486-3420

Örökmozgó Filmmúzeum

Budapest VII. Erzsébet krt. 39. Tel: 342-2167

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Így gyógyítják a koronavírusos betegeket Spanyolország egyik legnagyobb kórházában – videó

Így gyógyítják a koronavírusos betegeket Spanyolország egyik legnagyobb kórházában – videó

Az UEFA megfenyegette a belga szövetséget a bajnokság lezárása miatt

Az UEFA megfenyegette a belga szövetséget a bajnokság lezárása miatt

Saját béréből segítené ki megszorult alkalmazottait a Budapest Airport menedzsmentje

Saját béréből segítené ki megszorult alkalmazottait a Budapest Airport menedzsmentje