Mundruczó Delta című filmje versenyben az Arany Pálmáért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Cannes-i Filmfesztivál Párizsban tartott sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy Mundruczó Kornél Delta című filmjét is meghívják a világ legjelentősebb filmművészeti szemléjének versenyprogramjába. A rövidfilmek versenyében Erdélyi Dániel 411-Z című munkája lesze jelen - adta hírül a magyar filmek nemzetközi reprezentációjával foglalkozó Fimunió.


Lajkó Félix a Deltában
Lassú víz, gyors siker?
A fiatal magyar rendezőgeneráció markáns alakja, Mundruczó Kornél új filmje, a Delta meghívást nyert a május 14-én kezdődő 61. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába – jelentették be a szervezők ma délben Párizsban. A cannes-i seregszemle mutatja be az év legfontosabb filmjeit. Az idei mezőnybe többek között a Dardenne testvérek és Wim Wenders kaptak meghívást. A verseny fődíja az Arany Pálma, melyet a filmvilág legnagyobb elismerései között tartanak számon, sorsáról nemzetközi zsűri dönt. A cannes-i fesztivál elmúlt hat évtizede alatt közel ötven különböző díjat kaptak magyar filmművészek, de az Arany Pálmát magyar játékfilm rendező még nem nyerte el.

A 33 éves Mundruczó Kornél Afta (2001) című rövidfilmjével és Szép napok (2002) című játékfilmjével robbant be a filmvilágba, utóbbiért a locarnói nemzetközi filmfesztiválon Ezüst Leopárd díjat nyert. Mundruczó először 2003-ban szerepelt Cannes-ban A 78-as Szent Johannája  című rövidfilmjével, majd a fesztivál fiatal tehetségeket támogató „Résidence” programjába kapott meghívást. Következő alkotását, a Kis Apokrif No. 2-t a cannes-i fesztivál rendezői vizsgafilmeket bemutató „Cinéfondation” szekciója hívta meg - Magyarországról elsőként - 2004-ben. A következő Mundruczó-film, a Johanna világpremierje az 58. cannes-i filmfesztivál „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű hivatalos programjában volt.

A 61. cannes-i filmfesztivál rövidfilm versenyébe Erdélyi Dániel 411-Z című filmje kapott meghívást. A hétperces alkotás a Katapult Filmben készült, producerei Angelusz Iván és Durst György (Duna Műhely), operatőre Pohárnok Gergely. A Simó-osztályban 2000-ben végzett fiatal magyar rendező harmadik rövidfilmje a 411-Z, Cannes-ban a legjobb rövidfilm Arany Pálmájáért kelhet versenyre.