„Mocskos egy évfolyam-találkozó lesz!”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megérkezett a mozikba a Csak a szél: Fliegauf Bence Ezüst Medve-díjas filmje április 5-től látható. Kiderül, hogyan boldogul a fiatal nő, aki férje öngyilkossága után azzal szembesül, hogy tökéletes házassága csak álom volt, míg a modernkori Romeó és Júlia beteg kisgyermeke életéért harcol. Egy fergeteges osztálytalálkozóra készülve támadnak az Amerikai pite sztárjai is. Filmes ajánlók a hétre.

Együtt az ég alatt

„Nem gondolsz néha te is arra, hogy máshol kellene élni?”

Minden adott a boldogsághoz: a fiatal pár, Martha és Paul úgy dönt, hogy Marseille-be költözik, ahol mindig süt a nap. Az ég akkor borul be Martha felett, amikor két rendőr közli vele, hogy férje öngyilkos lett. A temetés szervezése közben az özvegy újabb és újabb titkokra bukkan: kiderül, hogy férje egyáltalán nem olyan volt, amilyennek ismerte. A házassággal és a szerelemmel vajon együtt jár a kötelező vakság? Meddig dughatja a homokba a fejét egy nő, ha azzal kell szembesülnie, hogy halott férje esetleg megcsalta őt? Lehet-e pótolni egy embert egy másikkal pusztán azért, mert mozdulatai az elvesztett kedvesre emlékeztetnek? Az Együtt az ég alatt című német dráma nem mindennapi kérdéseket vet fel a házasságról, gyászról és a feldolgozásról. Jan Schomburg első filmje a tavalyi Berlini Filmfesztiválon debütált. (Bemutatató: április 5.) 

Rendező: Jan Schomburg

Főszereplők: Sandra Hüller, Georg Friedrich, Felix Schmidt-Knopp

Szemünk fénye   

„Jól mentek a dolgok. Boldogok voltunk.”

Roméo és Juliette a főhőse Valérie Donzelli valós eseményeken alapuló drámájának. A téma nem a klasszikus Rómeó és Júlia-történet újabb feldolgozása, a névválasztás mégis érdekes csavart visz a történetbe. A két fiatal, Roméo és Juliette egymásba szeret, gyereket vállal, akiről 18 hónapos korában kiderül, hogy beteg. A két fiatal együtt veszi fel a harcot az agytumorral, a félelemmel és a pesszimizmussal, ami meghatározza mindennapjaikat. A film eredeti címe is a küzdelemre utal: szó szerinti fordításban Hadüzenetet (La guerre est déclarée) jelent.

A rendező, Juliette alakítója az életben is egy párt alkot a Roméót játszó Jérémie Elkaïmmal. Kétéves fiuknál agydaganatot diagnosztizáltak, így a vásznon valójában saját drámájuk elevenedik meg. Tanmese? Példamutatás? Donzelli a The Moveable Fest blognak adott interjúban elmondta: sok időt vett igénybe kisfiuk gyógyulása, és csak akkor kezdek el komolyan gondolkodni történetük megfilmesítésén, amikor már biztosnak tűnt, hogy a kezelés sikeres volt. Jérémie Elkaïm hozzátette: soha nem kérdezték meg az orvosokat, hogy hány százalék az esély a tökéletes gyógyulásra. „Magunkban körülbelül 30 százalékot adtunk. De amikor a forgatókönyvet írtuk, rá kellett jönnünk, hogy sokkal drámaibb volt a helyzet. A fiunk túlélésére valójában csak 10 százalék volt az esély.” (Bemutató: április 5.)

Rendező: Valérie Donzelli

Főszereplők: Valérie Donzelli, Jérémie Elkaïm, César Desseix

IMDb-értékelés: 7,7/ 10

Amerikai pite - A találkozó

„Egy szép napon majd egyedül is eltalál az ágyához, ugye?”

Újra kisütötték: 13 évvel az első amerikai pités kultfilm után visszatér az eredeti gárda, az East Great Falls gimnázium 1999-ben végzett osztálya, hogy egy hatalmas bulival emlékezzen a régi, szép időkre. Természetesen mindenki a legjobb formáját akarja hozni: a szerencsétlenkedő, csajozásban nem jeleskedő - forró pitékhez furcsa módon vonzódó - Jim, és párja, Michelle, aki annak idején a fuvolatáboros történetekkel ment Jim, és a nézők agyára. A csajozós Stifler is felbukkan, aki alkalmazkodva a trendhez, Alkonyat-rajongónak (Stephenei Meyer vámpíros sorozata) állítja be magát, hogy levadászhassa a tengerparton bulizó fiatal, naív lányokat. A mindig komoly, tisztelettudó Oz és gimis szerelme, Heather is megjelenik, ahogy Kevin, és Vicky sem - akik az első részben még egy párt alkottak - sem maradhat ki a buliból. Akcióba lép Stifler mamája is, aki nem csak a béna Finch fejét csavarta el. Jim papája vajon ellen tud állni a kísértésnek? „Mocskos egy évfolyam-találkozó lesz!” - így futnak neki a srácok a bulinak. Hogy mi sül ki belőle, pite vagy bukta, majd kiderül. (Bemutató: április 5.)  

Rendező: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg

Főszereplők: Jason Biggs, Alyson Hannigan, Seann William Scott

Csak a szél

Április 5-én vetítik először a hazai mozik Fliegauf Bence legújabb - francia-magyar-német koprodukciós - filmjét. A Csak a szél (Szállnak a varjak munkacímen futott korábban) Ezüst Medvét kapott a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Fliegauf a díjátadón elmondta: fantasztikus embereket ismert meg a forgatáson. „Nem csak a stábra, hanem a munkánkat segítő segítő emberekre, például a szociális munkásokra is gondolok" - tette hozzá.

A Csak a szélt a 2008-as 2009-es romagyilkosságok ihlették: egy cigány család utolsó, átlagos napját mutatja be. A családfő Kanadába emigrált, a többiek is - anya, nagyapa, gyerekek - követnék, de lassan gyűlik össze a kiutazáshoz szükséges pénz. A romagyilkosságok hatására az ő életük is megváltozik. Fliegauf Bence ezúttal is amatőr színészekkel dolgozott.

Rendező: Fliegauf Benedek

Főszereplők: Toldi Katalin, Lendvai Gyöngyi, Sárkány Lajos, Toldi György

IMDb-értékelés: 6,4 /10