szerző:
Szandtner Veronika
Tetszett a cikk?

A fiatal képőművészekből álló Rakétacsoportnak nem azzal van baja, hogy sok más alkotóműhelyhez hasonlóan ki kellett költözniük a Tűzraktérből. Sokkal inkább azzal, hogy évekig hiábavalóan hitegették őket, most pedig szerintük az ő koncepciójuk alapján próbálják trendi kulturális vendéglátó egységgé alakítani az épületet.

A Tűzraktér Független Kulturális Központ és Alkotóház helyén hamarosan megnyílik az iSKOLA. Az oktatásra csak nevével és berendezési tárgyaival emlékeztető retro kulturális tér építési és felújítási munkálatai még zajlanak. Bár üzemeltetői tagadják, hogy romkocsmát akarnának létrehozni a Tűzraktér helyén, a VI. kerületi önkormányzattól az alkotóműhelyek mellett menza, persszó és hostel működtetésére is engedélyt kaptak.

Az egykori Tűzraktérben működő Rakétacsoport fiatal képzőművészei szerint az önkormányzat döntése azért is érthetetlen, mert a környékbeli lakóknak a Tűzraktér esetében is a zajjal volt a legnagyobb problémájuk, ez pedig a még több vendéglátó egységet üzemeltető iSKOLA esetében valószínűleg csak tovább fog növekedni.

©

A Tűzrakteret üzemeltető Art Sector Alapítvánnyal többszöri szerződéshosszabbítás után 2011. március 31-én bontott végleg szerződést a terézvárosi önkormányzat, ezzel egyidejűleg a terület elhagyására szólították fel a Tűzraktérben alkotó művészeket. Mivel az Art Sector Alapítvány nem volt hajlandó átadni az épületet, a terézvárosi önkormányzat bírósághoz fordult és a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítélete alapján 2011 szeptember 20-án jogerősen pert nyert az Art Sector Alapítvánnyal szemben.

Az utolsó mohikán

A „kilakoltatás” összesen 374, addig a Tűzraktérben alkotó művészt érintett. Igaz, az új hely üzemeltetője, a Sanomex-trend Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Czikora Péter és üzlettársa, Kovács ’Panda’ Zsolt ígéretet tettek arra, hogy a felújtási munálatok befejezése után megkeresik az alkotókat és újra felajánlják nekik a műtermeket.

A fiatal képzőművészekből álló Rakétacsoport egyike volt azon alkotóműhelyeknek, akik a legvégsőkig küzdöttek a Tűzraktér megmaradásáért.  Elkészítették és 2011 októberében benyújtották az önkormányzathoz, illetve az általuk ideiglenes üzemeltetéssel megbízott kerületi vezetésű Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Intézményhez H.3 ISKOLA című koncepciójukat.

Elképzelésüket,  miszerint külső támogatók bevonásával egy iskola-feeling-et sugárzó alternatív kulturális helyet hoznának létre, az ideiglenes fenntartó Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Intézmény is támogatta.

A 2012 márciusi pályázati kiírás szerint azonban az önkormányzat olyan üzemeltetőt keresett, aki vendéglátó egység üzemeltetését is el tudja látni a kulturális funkció mellett, így a Rakétacsoporttal együttműködő Eötvös .10 Közösségi és Kulturális Intézmény sem tudott pályázni.

Ellopták az ötletüket?

A Rakétacsoport szerint az üzemeltetés jogát elnyerő Sanomex-trend Kft. tervei feltűnő hasonlóságot mutatnak az általuk 2011 októberében a terézvárosi önkormányzatnak benyújtott koncepcióval. Még az új intézmény neve (iSKOLA) és a hely 70-es 80-as évek hangulatát idéző retro újraértelmezése is nagyon hasonlít a Rakétacsoport által benyújtott koncepcióhoz.

©

Persze, azt a Rakétacsoport is elismerte, hogy az évtizedek óta iskolaként funkcionáló épület esetében kézenfekvő a hely oktatási intézményként való újraértelmezése. Azonban a Rakétacsoport szerint ezzel együtt is túl sok az egybeesés a két koncepció között, amely felveti számukra a kérdést, hogy vajon az önkormányzat az új üzemeltetők rendelkezésére bocsátotta-e koncepciójukat.

Ilyen lesz az iSKOLA

A tervek szerint az egykori tantermeket a Tűzraktérhez hasonlóan műtermeknek hagyják meg az új üzemeltetők, míg az utca felőli épületrészben menza és presszó, a pincében klubhelyiség, az emeleten pedig hostel kap helyet. A bérleti szerződés egyébként tizenöt évre szól, amelyet a terézvárosi önkormányzat azzal indokolt, hogy a hosszabb időtáv mindkét fél számára nagyobb garanciát biztosít egy ilyen nagy beruházást igénylő konstrukció megtérüléséhez.

Az új üzemeltetők egyébként a pályázatban előírtnál (20 millió forint) jóval magasabb összegű felújítást vállaltak. Az iSKOLA belső dizájnjának kialakításával pedig  F. Kovács Attila Kossuth-díjas látvány- és díszlettervezőt bízták meg.

Az új bérlők hangsúlyozzák, hogy a pályázati kiírásnak megfelelően nem romkocsmát, hanem vendéglátó egységekkel is ellátott kulturális központot szeretnének kétrehozni. Az üzemeltetők elképzelése szerint a hét első felében kiállítások, tanfolyamok, színházi bemutatók kapnak helyet az iSKOLA-ban, míg a hét második felére könnyedebb szórakoztató programokat terveznek. Bár nyáron még szeptember végi nyitásról beszéltek, a felújítási munkálatok jelenleg is folynak a Hegedű utca 3. szám alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!