Hazatérhet a Seuso-kincs hiányzó másik fele is

Hazatérhet a Seuso-kincs hiányzó másik fele is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Akár már a nyár végéig hazatérhet a Seuso-kincs hiányzó másik fele is, az erről szóló tárgyalások lezárultak – közölte a napi.hu.

Hamarosan teljessé válhat a Seuso-kiállítás, ugyanis lezárultak a tárgyalások a 15 darabból álló késő római kori lelet még hiányzó hét darabjának hazahozataláról – értesült a napi.hu.

A már Magyarországon levő és jelenleg a Parlamentben megtekinthető ezüstkollekció másik felének át-, vagy megvételéről a lap szerint az elmúlt napokban született előzetes egyezség. Az azonban továbbra is titoknak számít, hogy kik és mennyiért adták el a magyar kormánynak a Seuso-kincseket. Az első hét darab 15 millió euróért az áprilisi választások előtt  került haza.

Az eladók vélhetően a Sotheby's aukciósház egykori vezetőjének, Peter Wilsonnak fiai voltak – írta a portál. Az egykori Pannonia területén feltárt páratlan lelet másik felét sem biztos, hogy a tulajdonosnak tartott Lord Northamptontól veszi meg vagy át a magyar állam, de az eladó személye ez esetben sem ismert.

©

A beszámoló szerint Svájcban, Párizsban és Angliában is lehetnek még a Seuso-kincshez tartozó ezüst tárgyak, ezek hazahozatala vagy megvásárlása viszont egyelőre kétséges. A leletegyüttes nagyságáról csak feltételezések vannak, de az ismert Seuso-kincs legalább 40-50 tárgyból állhat.

A napi.hu által megkérdezett szakértők szerint a nyár végéig hazatérő újabb hét tárgy vélhetően az első csoportban visszatérő hét műtárgy áránál olcsóbb lesz. Vannak olyan, az ügyet közelről figyelő művészettörténészek, akik szerint  az egész Seuso-kincsnek egyáltalán nincs piaci értéke, hiszen lopott árunak minősül, így forgalomképtelen. Ráadásul az első hét tárgy hazahozatalával a további darabok eszmei értéke is csökkent.

A Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályán a lapnak a kincsek visszaszerzése érdekében további információt nem kívántak adni.