szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Margitai Ági Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész rövid, súlyos betegség után november 4-én otthonában, szerettei körében elhunyt – tudatta a család kedden.

©

Margitai Ági "mindig megújulásra képes tehetsége, szakmai alázata, varázslatos nőiessége és kifogyhatatlan energiái közel hatvan éven át szolgálták a magyar színház- és filmművészetet" – írták.

Majdnem balerina lett, de a Balettintézetből kirúgták, mert kicsit dundibb volt a kelleténél. Amikor a színművészeti főiskolára ment felvételizni, majdnem lekésett a vizsgáról: "az utolsó pillanatban elcsíptem Básti Lajost, kértem, hogy hallgasson meg. Nagy hálával tartozom neki" – mondta korábban a hvg.hu-nak. Básti Lajos, Gellért Endre, Várkonyi Zoltán volt a tanára.

A Wikipedia róla szóló szócikke szerint 1958-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után Pécsre került a Pécsi Nemzeti Színházba. 1962-1963 között a kecskeméti Katona József Színház tagja volt, 1963-1964 között pedig a Petőfi Színházban szerepelt, ezt követően a Miskolci Nemzeti Színházban játszott.

Később tagja volt a Szegedi Nemzeti Színháznak, a József Attila Színháznak és a szolnoki Szigligeti Színháznak is. 1982-1990 között a Mafilm társulatának volt a tagja, 1990-től pedig újra a Miskolci Nemzeti Színház tagja lett. 1999-től a Győri Nemzeti Színház foglalkoztatta, később szabadúszó lett.

Örömmel ment vidékre, előfordult, hogy Pestet jó helyzetből hagyta ott egy általa kedvelt rendező miatt. Mint a hvg.hu-nak mondta, régebben folymatosan jelen volt, sok filmet és tévéjátékot csinált, manapság viszont mindenki azt foglalkoztatja, aki "kéznél" van. "Egész eddigi életemben vándor természet voltam, és ennek most érzem a hátrányát" – fejtette ki 2012-ben.

A 2010-ben megkapott Kossuth-díjáról így nyilatkozott: "Örülök, hogy megkaptam, de semmiből nem szabad nagy ügyet csinálni. Csak a jó munka fontos, és az, hogy jó emberekkel dolgozhassak."

Margitai Ágit számos emlékezetes színházi alakítása mellett olyan filmekből ismerte és szerette meg az ország többek közt, mint a Szabadíts meg a gonosztól (1979), a Circus Maximus (1980), a Ripacsok (1981), a Szerencsés Dániel (1983), a Franciska vasárnapjai (1997), a Nyugalom (2008), vagy a Pál Adrienn (2010). Szerepel a napokban bemutatott Senki szigete című Török Ferenc-filmben is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiában leállították a külföldiek oltását

Szerbiában leállították a külföldiek oltását

Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2

Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2

Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt

Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt