Csontváry: a legolcsóbb magyar gigatárlat

Csontváry: a legolcsóbb magyar gigatárlat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Ötven milliós állami támogatásból, és még nagyjából 40 millió egyéb forrásból nyílik július 5-én a Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagy részét bemutató nagyszabású kiállítás.

A magányos cédrus - Csontváry géniusza című tárlat a várban, a Honvéd Főparancsnokság nemrég felújított épületében várja a látogatókat december végéig. A szervezők 80 ezer érdeklődőre számítanak.

Gulyás Gábor kurátor szerint a magyar művészettörténészek által nagyra becsült Csontváry nemzetközi elismertsége nincs összhangban az értékével - a kiállítás ezen is szeretne változtatni. A nagyszabású kiállítás a festő születésének évfordulóján nyílik meg, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével. A tárlat 90 milliós költsége a kurátor szerint azt jelenti, hogy ez lesz a legolcsóbb nagyszabású magyar kiállítás.

©

17 teremben, egy bejárható útvonal mentén állítják ki Csontváry csaknem 100 festményét, grafikáját. A kiállításhoz számos filmes spot készült, a festő életművét interaktív felületek, Csontváry-szótár ismerteti meg, egy külön teremben pedig kortárs művészek Csontváry-reflexiói kapnak helyet.

A kiállítás alapja a Magyar Nemzeti Galériával (MNG) kötött megállapodás, ez a szerződés rendelkezik az MNG tulajdonában álló, Pécsen őrzött képekről is. A rendezők célja az volt, hogy az életműből kiállítsák mindazt, ami hozzáférhető, de csak azt, ami biztosan Csontváry-mű - szögezte le.

Gulyás Gábor beszámolója szerint az elmúlt években alaposan körüljárták, miként szállíthatók biztonságosan a képek, végül az a döntés született, hogy a nagyméretű festményeket a jelenlegi keretükön, állva, klimatizált ládákban szállítják.

A tárlathoz reprezentatív katalógus, múzeumpedagógiai program és foglalkoztató füzet készül, decemberben pedig az MNG-vel együttműködésben Csontváry-konferenciát is tartanak, melynek anyagából szintén kötet jelenik meg - jelezte Gulyás Gábor.