szerző:
Puskás Panni

Tarlós István megmutatja. Csakazértis megmutatja. Vélemény.

Ki a fasza gyerek? Gyuri, te tudod.

Te vagy a fasza gyerek, Pityu, én tudom.

 

Most még egyszer meglepődtem, de tényleg ez volt az utolsó. Azért lepődtem meg, mert azt gondoltam, hogy ebben a helyzetben lehetetlenség, hogy Dörner György kerüljön ismét az Újszínház élére.

Nem volt egészen naiv hozzáállás a részemről azt képzelni, hogy a következő öt évben a Főváros egy laza mozdulattal lecseréli a színház vezetését. Egyrészt azért, mert Dörnerék nagyon kellemetlen pillanatokat okoztak már Tarlós Istvánnak: a színházi szakma és az Új Színház korábbi közönsége egyöntetűen szembefordult a fővárosi nyilas színház elképzelésével, másrészt a nézőszám is radikálisan visszaesett az első Dörnerék vezette évadban, amelyet valahogyan sikerült aztán egy értelmezhető számra visszatornázniuk, de ez még mindig meg sem közelítette a Márta István vezetése alatti értéket.

És van egy másik ok, ami miatt Dörnernek most bizonytalan volt a helyzete, illetve 11 másik ok, a 11 másik pályázat, amelyik a színház vezetésére érkezett. Példának okáért Bodó Viktor, Kárpáti Péter és a k2 Színház, Hegymegi Máté, Mátyássy Bence és Tóth Péter, Herczeg Tamás, Hargitai Iván, Németh Kristóf – ők mindannyian jóval elismertebb nevek a színházi szakmában, mint Dörner György, és valószínűleg a pályázatuk koncepciója is sokkal értékelhetőbb volt, mint a nyertesé, vagyis úgy értem, hogy volt koncepciójuk a náculáson kívül. Hiszen hogy is feledhetnénk Dörner öt évvel ezelőtti pályázatában azokat a kis gyöngyszemeket, mint „a Hátország (akkor még erre a névre akarta átkeresztelni az Újszínházat – P.P.) a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot jelképezi. Egy, az egész nemzet számára életbe vágóan fontos visszafoglalási igényt jelent be. Ennek a visszafoglalásnak egyik első, kicsi, de nem jelentéktelen ütközete lehet ez a színház” vagy „egy igazságos földosztás ma is aktuális, egy igazságos színházosztás úgyszintén”.

De ami nekem ciki, az úgy tűnik, a Fővárosi Közgyűlésnek teljesen oké. A mi kutyánk kölykét akkor is szeretjük és megvédjük, ha századszor harapta oldalba a postást és szart a szoba közepére, a lényeg az, hogy visszahozza a gumilasztit, amit eldobtunk neki. Jogosan merül fel a kérdés persze, hogy miért lett Dörner György a nettó szélsőjobbos világlátásával az ő kutyájuk kölyke, de ebbe már talán jobb bele se gondolni.

Igyekszem egyébként logikát találni a történetben, és bárhogy is keresem, csak egyetlen dolog jut az eszembe: az egész egy baromi nagy erőfitogtatás. Hogy ha Tarlós István kitalál valamit – márpedig kitalál –, akkor az bármi áron úgy lesz, megmutatja, hogy ő a fasza gyerek. Kár ezen erőlködnie egyébként, mert mi már régóta tudjuk, hogy ő az.

Mindegy, akkor maradjon az Újszínház ugyanaz a szar, ami eddig volt, majd nem járok oda ezután sem, nem állok ki, mert nincs hova kiállnom, nem tüntetek, mert tudom, hogy felesleges. Sem a színházba járóknak, sem a színházi szakmának nincs itt beleszólása egy színház vezetésébe, a művészi munka színvonalát megítélni kizárólag politikusok dolga, és ők szerencsére tévedhetetlenek. Hatvanas évek-nosztalgiám van, pedig nem éltem a hatvanas években, ha valaki emlékszik még rá, akkor mesélje majd el nekem, mi volt abban a jó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!