70 éves lett a Szellemirtók rendezője, Ivan Reitman

70 éves lett a Szellemirtók rendezője, Ivan Reitman

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyolcvanas-kilencvenes évek vígjátékmesterének filmjeit a mai napig agyonjátsszák a tévében, elég csak a Juniorra, az Ikrekre vagy az Ovizsarura gondolni.

Ivan Reitman csehszlovák zsidó szülők gyermekeként született 1946. október 27-én, a mai Szlovákiában található Komáromban. Édesanyja túlélte Auschwitzot, családjával 1950-ben költöztek Kanadába. Ivan már itt diplomázott zeneszakon.

Először produceri munkáival tűnt ki: a később kultrendezővé váló David Cronenberg filmjei mellett a bulivígjátékok ősét, az 1978-as Party zónát támogatta, egy évvel később pedig megrendezte első nagy hollywoodi munkáját, Dilibogyók – Táborparádé címen, Bill Murray-vel.

Dilibogyók - Táborparádé
©

A nyolcvanas években aztán nem tudott leállni, sorra készítette a későbbi klasszikusokat: a Bombázók a seregnek című háborús vígjátékban összehozta Bill Murray-t és John Candy-t, a Szellemirtókkal igazi kultvígjátékot teremtett, a Törvényszéki héjákban Robert Redfordot rendezhette, az Ikrekben Arnold Schwarzeneggert és Danny DeVitót tette meg ikerpárnak, majd elkészítette a Szellemirtók egyetlen igazi folytatását.

A kilencvenes években is nagy nevekkel dolgozott, de a filmjei minősége már hanyatlóban volt. Az újabb három Schwarzenegger-mozi viszont legalább örök tévés jelenlétet biztosított neki: ekkor készült az Ovizsaru, a Dave és a Junior. Aztán még Robin Williams és Billy Crystal kettőséből is sikerült egy rossz filmet kihozni, ez volt az 1997-es Apák napja.

Ikrek
©

Későbbi filmjei már nem nagyon érték el a nézők ingerküszöbét, legjobban a 2011-es Csak szexre kellesz talált be a közönségnél, amit Natalie Portman és Ashton Kutcher kettősével lehetett eladni. Legutóbb 2014-ben jelentkezett rendezéssel, ekkor Kevin Costnerrel csinált egy amerikaifocis filmet, Újoncok napja címmel.

Bár hivatalosan még nem jelentették be, a következő filmjének a Triplets, vagyis Hármasikrek című projektet pletykálják, amelyben kiderülne, hogy Scwarzenegger és DeVito párosának van még egy ikertestvére, akit Eddie Murphy játszana.

Két lánya és egy fia született – utóbbi, Jason Reitman szintén rendezőnek állt, neki köszönhetjük a Juno, az Egek ura vagy a Pszichoszingli című produkciókat.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Hozzászólások