szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy, az Anna Frank Múzeum által közzétett tanulmány felveti, hogy a Frank családot a megszállás idején mégsem egy áruló juttatta a nácik kezére, hanem véletlenül buktak le, amikor rendőrök szálltak ki a szomszédban működő élelmiszerjegy-hamisítókhoz.

Elképzelhető, hogy a Hollandiát megszállva tartó nácik véletlenül bukkantak rá a naplója révén híressé vált Anna Frankra – áll az amszterdami Anna Frank Múzeum által közzétett tanulmányban.

Az is lehetséges, hogy az Anna elfogását hozó 1944. augusztus 4-ei házkutatást azért rendelték el, mert a megszállók azok után nyomoztak, akik a Frank család rejtekhelyéül szolgáló bérház másik lakásában hamisított élelmiszerjegyeket nyomtattak.

A két férfit már az augusztusi razzia előtt is elvitték a németek, ám néhány nappal később szabadon bocsátották őket. Az őrizetbe vételről a holland archívumokban is találtak adatokat, s Anna Frank is beszámolt róla naplójában.

„Hasonló házkutatások és letartóztatások többször is előfordultak Amszterdamban, s a hatóságok viszonylag gyakran bukkantak rá véletlenül is rejtőzködő zsidó családokra” – áll a The Guardian című brit lap által ismertetett tanulmányban, amely szerint változatlanul nem lehet kizárni, hogy Anna Frank mégis árulás miatt került a németek kezére.

A 15 éves lányt a Bergen-Belsenben lévő koncentrációs táborba szállították, s Anna néhány nappal az előtt halt meg, hogy a szövetségesek felszabadították a lágert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!