szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legjobb dráma és a legjobb komédia díja is magyar alkotás kezébe került a San Joséban megrendezett Cinequest filmfesztiválon.

Az állampolgár nyerte a legjobb dráma díját a Szilícium-völgy népszerű filmfesztiválján, amely 50 országból érkezett 132 alkotást vonultatott fel az elmúlt héten. A megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

Vranik Roland filmje nemrég a legjobb forgatókönyv díját kapta a Fantasporto filmfesztivál Rendezők Hete (Semana dos Realizadores) programjában Portugáliában. A Filmalap támogatással készült dráma forgatókönyvét Vranik Roland rendező és Szabó Iván (Vespa, Viharsarok), az SZFE tanára közösen írta.

Akiknek még számít Szent István intelme: Fogadd be az idegent!

Cáfolja Vranik Roland, hogy az aktuális menekültkrízist igyekszik meglovagolni a most készülő, Az állampolgár című filmjével, ő csak e kétségbeesett emberek örök kiszolgáltatottságát kívánja filmre vinni. Főszereplői ugyanakkor valódi bevándorlók - a gyerekkatonaságból Magyarországra menekülő bissau-guineai Dr. Cake-Baly Marcelót például az utcán szólította le a rendező.

Az állampolgár jelenleg is látható a hazai mozikban a Mozinet a forgalmazásában.

A kaliforniai Cinequest filmfesztivál szakmai zsűrije a komédia kategóriában Anca Miruna Lazarescu rendezését, az Utazás apánkkal című német-román-magyar-svéd koprodukciót díjazta a legjobb film díjával. A szintén Filmalap támogatással készült kelet-európai road movie-ban számos hazai filmes szakember – köztük a müncheni filmfesztiválon a legjobb filmzenéért járó díjjal elismert Darvas Ferenc zeneszerző – vett részt.

Aki nagyon megbánta, hogy nem disszidált Ceausescu Romániájából

A film eredeti történetét apám élte meg, és soha nem szabadult tőle. 18 évesen, 1968-ban a szüleivel az NDK-ba ment vakációzni, és az úton Csehszlovákia felé tartó orosz tankokkal és ideges keletnémet katonákkal találták magukat szemben. A hatóságok egy csomó, az úton feltartóztatott emberrel együtt táborba zárták őket.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat