szerző:
hvg.hu

Lebilincselő páros interjút adott a kormánykritikus konzervatív Jeszenszky Géza és őt is gyakran bíráló fia, Jeszenszky Zsolt, a NER híve. Két nemzedék, két felfogás, apa-fiú konfliktus.

Az utóbbi idők egyik legfigyelemreméltóbb interjúját adta a csütörtökön megjelenő Heti Válasznak Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és nagykövet, valamint a fia, DJ Jeszi, azaz Jeszenszky Zsolt. A fiú az utóbbi időben nyíltan bírálta apját, amiért az nyilvánosan megfogalmazza az Orbán-rendszer alakulásával kapcsolatos fenntartásait. Azt mondta, apja nemzedéke hiúságból kritizálja a kormányt, mert tagjai még mindig arra vágynak, hogy a baloldal elismerje őket.

Az idősebb Jeszenszky azzal indított, hogy fiánál ez "megkésett pubertáskori lázadás". Zsolt az Antall-kormány idején, amikor huszonéves volt, megtehette volna, hogy radikális ifjúként a Fideszt támogatja, ő azonban "lojálisan, sőt kitűnően védte" az akkori hatalmat. DJ Jeszi szerint ez a megkésett lázadás címke "kicsit leereszkedő, 'jól van, kisfiam' attitűd, amely az egész bezzegkonzervatív nemzedéket jellemi". (A fiú a beszélgetés folytatásában az "igazikonzik" kifejezést is használta erre a körre.)

Az új ellenség: liberálfasiszták

Mert az ifjabb Jeszenszky úgy lája, hogy a jóhiszeműség és a végtelen tisztesség apja erényei közé tartozik, ám

az elvszerűség persze szép, de problémás is.

"Az ő eszközeik mellett elment a világ. Az ellenség megváltozott. Akkor a kommunizmus, a Szovjetunió ellen kellett harcolni. Ma a kommunizmus és a fasizmus számos jegyét viselő agresszív és doktríner gondolkodás ellen, amely álságosan liberálisnak nevezi magát" – fogalmazott a tájékozottságára, műveltségére büszke, főiskolát végzett zeneipari szakember. Azt is mondta, hogy ez a réteg politikai haszonszerzés céljából minden létező kisebbséget feltüzel a többségi fehér társadalom ellen,

s most épp szobrokat dönt le Amerikában.

Apja viszont úgy látja, bizonyos alapelveket nem szabad semmibe venni. "Az egykori Bibó-kollégisták elfelejtették, hogy a politikában sem szabad hazudni", a cél nem szentesíti az eszközt Jeszenszky Géza szerint, aki úgy gondolja, hogy Orbán Viktor szerint viszont igen. Mint mondta,

elítéli a közéletet elöntő hazugságáradatot, a közpénzen folytatott agymosást, a pazarlást és a hatalomhoz közeliek gyarapodását,

a rokonok és barátok érdemtelen favorizálását, az egyéni érdeknek a nemzeti érdek elé helyezését. Jeszenszky Zsolt szerint ebben van valami, de mindezt hitelteleníti "a hét éve tartó vernyákolás". Például, hogy a sajtószabadságot temetik, miközben csak arról van szó, hogy "nagyjából kiegyenlítettek a médiaviszonyok".

Kellenek-e a döntésképes, tájékozott emberek?

A volt miniszter azzal próbálkozott, hogy de hát sajtószabadságra nem azért van szükség, mert valakinek ez a mániája, hanem mert "van mögötte egy ideál: a jól tájékozott közönség, amely felelős döntéseket hoz a választáson". Jeszenszky szerint a mai magyar média ezt nem teszi lehetővé, sőt

az sem zárható ki, hogy a Habony-média tudatosan butítja az embereket.

Nem a politika sikeres szerinte, hanem az agymosás, amelynek "mértéke a kommunista korszakra emlékeztet". Tudja, hogy ez erős kifejezés, mégis ezt használja, mert így élik meg, akik éltek a kommunizmusban, és okuk volt utálni. De DJ Jeszi szerint apja ebben is téved: "a jobboldal nyakába varrni a hazai agymosást; az elmúlt 25 év ismeretében ez abszurd",

a felelős, megfontolt szavazó pedig mítosz, önbecsapás.

Az embereknek nem kell megmondani, hogy éljenek, bízzuk azt rájuk. "Ez volna a valódi liberalizmus, amit magam is vallok" – folytatta a lemezlovas. Azért vannak remek fogódzók, amelyek támpontot adhatnak a világ értelmezéséhez, például a család, az egyház és a nemzet. Itt a riporter közbeszúrt kérdésére Jeszenszky Zsolt azt mondta, hogy sajnos az ő életébe még nem jött el a nő, akivel érdemes lett volna családot alapítani. Ezen a ponton az is kiderült, hogy az apa nem tudott róla, hogy fia vasárnaponként egy modern, ökumenikus keresztény közösségbe jár.

Pedig elmeséltem többször is. Úgy látszik, akkor sem figyeltél rám

– mondta erre keserűen a DJ. Hozzátette, apja épp azért magyarázza agymosással "a kormány sikerét", mert ő maga agymosott.

Apja erre úgy válaszolt, hogy lám, fia ismeri és érti Amerikát, mégsem lát ki a magyar glóbuszból. Az ország lassan megy valamit előre, de közben sorra elhúznak mellettünk a régiós riválisok. Oslóban nagykövetként védte az országot, amíg tehette. "Azt viszont már nem lehetett elviselni, hogy oktalanul összeveszünk Norvégia jobbközép kormányával."

Jeszenszky Zsolt 2008 júliusában és Jeszenszky Géza 2017 áprilisában
©

Itt a fiú közbevágott, mert eddig csak a baloldaltól hallott olyan komolytalan állításokat, hogy Románia lehagy minket. "Azt mondtam, közelít hozzánk – mondta erre az idősebb Jeszenszky –, s ha eljöttél volna velünk az erdélyi családi útra, saját szemeddel is láthattad volna, hogy fejlődik az az ország." Mértékadó közgazdász szerinte nem cáfolja, hogy Magyarországon a szerény növekedést az EU-pénzeknek köszönhetjük, "csak Zsolt nem hallja meg őket". A DJ erre úgy felelt, ő meghallja őket, csakhogy egyetlen mértékadó közgazdász sem birtokolja a bölcsek kövét.

Mit szeretnének a következő választáson?

Jeszenszky Géza szerint tragédia, hogy Antall József óta egyetlen alkalmas vezetője sem volt az országnak. Gyurcsány Ferenc működésére nincs mentség, az ő borzalmas kormányzásának a következménye Orbán Viktor kétharmada is, aminek az óriási felelősségével a miniszterelnök nem tudott élni. Mivel nincs esély rá, hogy Orbán módosítsa politikáját, és megálljt parancsoljon a korrupciónak, a volt miniszter nem kívánhatja, hogy nyerjen. Azt kívánja csak, hogy jövőre ne legyen kétharmada a Fidesznek. Valódi jobbközép erőt szeretne a kormányba, amely alkalmas rá, hogy korlátozza a Fideszt.

Előtte vissza kellene alakítani a választási rendszert kétfordulósra, hogy ne a győztes vigyen mindent.

Fia szerint ez megint csak "értelmiségi nyünnyögés", mert aki le akarja győzni Orbánt, győzze meg a népet. Az idősebb Jeszenszky erre megjegyezte, hogy a kérdés az volt, mit szeretne, arra válaszolt. A DJ erre már úgy fogalmazott, igen, kellene egy jó konzervatív párt, jó volna erősebben megjeleníteni azokat az értékeket, amelyekben az apja hisz,

csakhogy erre képesek lehetünk belülről is.

A riporter közbevetésére a DJ úgy folytatta, hogy a kormánynak ki kellene nyitnia az ajtót a konstruktív belső kritika felé. De a kritikusoknak is tudniuk kell, hogy "a történelmet a győztesek írják", és a célok – amelyekben apjával is egyetértenek – "csak úgy valósíthatók meg, ha nyerünk" – mondta sokadszor is többes szám első személyben a Fideszről.

Orbán mint Európa megmentője – Putyinnal?

Miután a két fél röviden kitért az amerikai szobordöntögetőkre, az idősebb Jeszenkszy azt mondta, "fia az amerikai helyzetet ráfonja a magyarra, hogy diabolizálja az itteni kormány kritikusait is, miközben utóbbi rendkívül heterogén társaság". A volt nagykövet szerint nem származik jó abból, "ha a gyűlölet szintjére visszük a politikai vitákat". Márpedig "Zsolt és a kormány ezt teszi".

Jeszenszky Zsolt szerint ami ötven éve középnek számított, az ma már szélsőjobb, s ma "a liberálfasizmus" lenne a középút. Az a jó politikus szerinte, aki előre látja a trendeket, és a "píszíterroristák" ma vezető publicistái az ellenzék szerepét átvevő médiumoknak. A DJ szerint mindez tovább gyengíti az önvédelemre amúgy is képtelen, többmilliós muszlim populációval terhelt Európát.

Édesapja szerint a jövőt nem látja senki, de abban nincs vita, hogy a muszlim térhódítással harcolni kell. Csak nem hiszi, hogy azt éppen Orbán Viktor állítaná meg. "A Nyugat-Európában elharapózott ostobaságot" sem Orbán, hanem a kommunizmus béklyójából megszabadult országok együtt tudnák ellensúlyozni szerinte. Az ifjabb Jeszenszky szerint éppen ez történik, Közép- és Kelet-Európa összefog.

Orván Viktor megmenti Európát... Putyin segedelmével?

– reagált erre az apja, megjegyezve, hogy Putyin országában az ellenzéki újságírókat hátba lövik, a nyersanyagkincset az elnök és körének meggazdagodására fordítják, és nem az országot emelik fel. Fia erre azzal érvelt, hogy

az orosz nép vagy nyolcszáz éve szereti a tekintélyuralmat. Megfelel neki Putyin.

A volt nagykövet szerint ügyelni kellene rá, hogy milyen kapcsolatot ápolunk ezzel az országgal. A Paks II. beruházásnak akkor lett volna értelme ekkora orosz hitellel, ha tudni lehetne, hogy az energia ára tartósan felmegy. "Üzletelni diktatúrákkal is lehet, de hogy ország-világ előtt állítjuk magunk elé példaképként Putyint, Erdogant: gyalázat." Sokkal többet nyernénk, ha lojálisak lennénk természetes szövetségeseinkhez, a NATO-hoz és az EU-hoz – mondta Jeszenszky.

Fia úgy válaszolt, ez számára is fontos, de Paks II. ügyét nem véleményezné, "mert nem vagyunk szakértők".

Bízom a miniszterelnök döntésében, miközben szeretném én is, ha az ellenérvek elhangoznának

– tette hozzá. Apja szerint megvoltak az ellenérvek, csak elengedték a fülük mellett. Jeszenszky Zsolt szerint az értelmiségnek el kell fogadnia, hogy néha nem hallgatnak rájuk.

Erre Jeszenszky Géza úgy reagált, hogy muszáj szó szerint idézni, és ezzel be is fejezni az interjú szemlézését:

"Hallgassunk inkább a műbútorasztalosokra! Biztosan jobb eredmény születik, mint amikor még Orbán Viktor is meghallgatta kitűnő gazdasági tanácsadó testületét.

Mára maradt egy megfellebbezhetetlen autoritás, akihez mindenki igazodik. Ha néhány év alatt 180 fokot fordul, mint az oroszokhoz való viszony esetében, akkor is.

Én inkább maradok az elvek embere."

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Bekeményít Tarlós: teljes éjszakai repülési tilalmat akar Ferihegyen

Bekeményít Tarlós: teljes éjszakai repülési tilalmat akar Ferihegyen

Orbán populizmusa belülről számolja fel a demokratikus rendszert

Orbán populizmusa belülről számolja fel a demokratikus rendszert

Az oroszok pénzelték volna Salvini EP-kampányát?

Az oroszok pénzelték volna Salvini EP-kampányát?

Riasztás: üvegszilánkokat találtak az Auchan rösztijében

Riasztás: üvegszilánkokat találtak az Auchan rösztijében

Felminősítette a Fitch Magyarországot

Felminősítette a Fitch Magyarországot

Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét

Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét