szerző:
Szegő Péter
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma hetvenöt éve, hogy a varsói gettófelkelés élesbe fordult. Az évforduló alkalmából érdemes szemügyre venni a lengyelországi és a magyarországi zsidóságnak a Soá idején mutatott hozzáállását.

Szűk hetvennégy éve, 1944. június 18-án – tehát, még egyszer: 1944. június 18-án, a magyarországi vidéki zsidóság deportálásának kellős közepén, akkor, amikor nemcsak a normandiai tengerparton és Rómában, hanem nem messze az Északkeleti-Kárpátok túloldalától is a Szövetségesek voltak az urak – a Dohány utcai zsinagógában hálaadó istentiszteletet tartott a Pesti Izraelita Hitközség Horthy Miklós kormányzó hetvenhatodik születésnapja tiszteletére. Az eseményen – melyen megjelent az egész, a Soáról ekkorra pontosan és részletesen értesült (befejezett melléknévi igenév) hitközségi vezetés – Hevesi Ferenc főrabbi „magasröptű beszédben emlékezett meg a Kormányzó Úr dicsőséges országlásáról, s könyörgő imában kérte a Mindenhatót, hogy áldja meg Kormányzó Urunkat és a magyar hazát” – idézi Karsai László a korabeli Magyarországi Zsidók Lapját. Az istentisztelet a Hiszekeggyel kezdődött és a Himnusszal ért véget.

1944. június 18-án.

1944. június 18-án.

Néhány héttel ennek a fényképnek az elkészülte után.

„Kormányzó urunk megment minket” – hitték balgán nagyszüleink. Az akkor már huszonöt éves antiszemita kurzus nem tudta a fejekből kiverni az azt megelőző nyolcvan év emancipációs, jogegyenlősítő politikáját.

De van még tovább is.

Bő egy évvel korábban, pontosan hetvenöt éve, 1943. április 19-én – aznap, amikor a nácik megkezdték a gettó fölszámolását – a tulajdonképpen már hónapok óta zajló varsói gettófelkelés igazán komollyá fordult. A felkelés résztvevői pontosan tudták, hogy nem győzhetnek, sőt döntetlent sem érhetnek el – tulajdonképpen csak a halál mikéntjét válaszhatták meg. „Nem az életünket, hanem a méltóságunkat akarjuk megmenteni” – volt a jelszavuk.

A teljesen egyesélyes kimenetelű fölkelés egy hónapig, május 16-ig tartott, amikor a nácik – akik április 19-én még a légierőt is bevetették a fölkelők ellen – fölrobbantották a gettó zsinagógáját. A fölkelők egy része – hogy ne kerüljön az ellenség kezére – inkább az öngyilkosságot választotta, mint tették azt Masszada hős védői 1870 évvel korábban.

„A varsói gettófelkelés a legjelentősebb zsidó ellenállási akció volt a II. világháború idején, amely súlyos presztízsveszteséget okozott a náciknak” – írja a Mult-kor.hu.

Lehet persze keresni a magyarországi és a lengyelországi zsidóság hozzáállása közti különbség okait. Egyrészt a már említett nyolcvan évnek köszönhetően a magyarországi zsidóság sokkal inkább vélte magát magyarnak, mint a lengyelországi lengyelnek, másrészt a magyar állam – bár március 19-én függetlenségét részben elveszítette, de – létezett 1944 júniusában, lengyel viszont nem létezett 1943 tavaszán. A magyarországi zsidóság lojális volt a magyar államhoz, a lengyelországinak viszont nem volt mihez lojálisnak lennie, a magyarországi zsidóság túlnyomó része tehát ellenállás nélkül, lojálisan ment a vágóhídra, a lengyelországi pedig nem. A budapesti zsidóság nagyobb része nem a június 18-án (is) megmutatkozott attitűd miatt, hanem annak ellenére, a fokozódó nemzetközi helyzetnek köszönhetően úszta meg.

A legmélyebb kóved Varsó hőseinek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszatért a legendás mobilmárka: itt a Palm új okostelefonja, ami igen különlegesre sikerült

Visszatért a legendás mobilmárka: itt a Palm új okostelefonja, ami igen különlegesre sikerült

Drasztikusan emelkedhet a sör ára, és ennek is a klímaváltozáshoz van köze

Drasztikusan emelkedhet a sör ára, és ennek is a klímaváltozáshoz van köze

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Tudja, hogy melyik a világ legtisztább országa? Mégis szenved a klímaváltozástól

Tudja, hogy melyik a világ legtisztább országa? Mégis szenved a klímaváltozástól

Rászorulóknak adta fizetését a szlovák államfő

Rászorulóknak adta fizetését a szlovák államfő

Egy nap, két hír és egy furcsa érzés

Egy nap, két hír és egy furcsa érzés