szerző:
MTI / hvg.hu

Az új újságírás stílusának egyik vezető alakjának is tartott Tome Wolfe fertőzés következtében hunyt el. 87 éves volt.

Nyolcvanhét évesen elhunyt Tom Wolfe amerikai író, újságíró, a Hiúságok máglyája és Az igazak: az első amerikai űrhajósok története című művek szerzője, az új újságírás stílusának egyik vezető alakja.

Lynn Nesbit, az író ügynöke szerint fertőzés következtében egy New York-i kórházban halt meg hétfőn. A BBC hozzáteszi, azt nem tudni, milyen fertőzés végzett a neves íróval.

Az 1931. március 2-án született Tom Wolfe a Washington és a Lee Egyetemen diplomázott és a Yale-en doktorált.

Mintegy tíz évig dolgozott újságíróként, egyebek között a The Washington Post és a New York Magazine riportere volt. 

A magát Emilé Zola és a realizmus más nagymesterei tanítványának nevező Wolfe a maga útját járó személyiség volt, aki azt tartotta, hogy a nagy történetek elmesélésének egyedüli járható útja, ha az író kimegy az utcára és beszámol a történésekről. Első könyvében, az 1965-ben megjelent Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal című műben is újságírói munkásságának cikkeit gyűjtötte össze. 

Wolfe műveinek - regényeinek, riportkönyveinek - fő témái a művészvilág, az alternatív irányzatok, az 1960-as évek hippikultúrája, az osztályok, a rasszizmus, a hatalom, a korrupció és a szex kérdései voltak.

"Úgy vélem, hogy egy emberi lény életének minden egyes momentumát - hacsak az ember nem éhezik, vagy nem fenyegeti más módon halálos veszély - a társadalmi helyzetéért való aggodalom vezérli" - mondta Wolfe a The Wall Street Journal napilapnak adott egyik interjújában.

©

A savpróba című 1968-as kultikus műve a hippigeneráció írójának, Ken Keseynek az életét tárja az olvasók elé. Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal című műve ugyancsak jelentős volt.

Első regényéből, az 1987-ben könyv formájában is megjelent Hiúságok máglyája szatírából, amely a Wall Street-i pénzsóvárságot járja körül, Tom Hanks főszereplésével film készült 1990-ben.

Az igazak: az első amerikai űrhajósok története című művét 1983-ban vitték filmre Sam Shepard, Dennis Quaid és Ed Harris főszereplésével.

Wolfe maga alkotott olyan kifejezéseket, mint a radikális sikk, amelyek azóta beleivódtak a köznyelvbe.

2010-ben megkapta az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíjának medálját az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért.

A közösségi médiában terjedő bejegyzésekben szinte kivétel nélkül azt írják, Wolfe távozásával hatalmas veszteség érte a világot, Pamela Paul, a The New York Times egyik szerkesztője szerint az író halála egyben egy korszak elmúlását is jelenti.

Conor Pope, az Irish Times újságírója ugyancsak méltatta Wolfe munkásságát. Szerinte nagyon kevés embernek volt akkora hatása a modern újságírásra, mint neki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

A 675 ezer forintos új Huawei telefon árából ilyen autókat lehet kapni

A 675 ezer forintos új Huawei telefon árából ilyen autókat lehet kapni

Jöhet a panorámaadó Siófokon

Jöhet a panorámaadó Siófokon

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot

Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát

Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát