szerző:
Németh Róbert
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A labdarúgás maga is a popkultúra része, legnagyobb sztárjai valójában popsztárok, egyáltalán nem meglepő, hogy kapcsolata a könnyűzenével baráti és elválaszthatatlan. Ami az inspirációt illeti, régóta dobálják egymásnak a labdát, íme néhány emlékezetes darab, a teljesség igénye nélkül.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

White Stripes: Seven Nation Army

Egy dal, amely egyáltalán nem focislágernek született, de az lett. Az amerikai duó emblematikus számának vezérdallamából a 2000-es évek közepére lett lelátói sláger – olyannyira, hogy a 2006-os németországi vb-n már mint nem hivatalos himnuszt énekelték az olasz szurkolók, azóta pedig számos tábor – a skót Falkirkétől az Atletico Madridén át a Real Madridéig – tűzte műsorára Jack White-ék szerzeményét.

Gerry and The Pacemakers: You'll Never Walk Alone

Minden idők talán leghíresebb focihimnusza, a Liverpool klubindulója, a You'll Never Walk Alone, melyet a Molnár Ferenc-féle Liliom átiratából, a Richard Rodgers és Oscar Hammerstein által megalkotott Carouselből emelt át a liverpooli Gerry and The Pacemakers. A dal – amelyet amúgy sokan mások is elénekeltek, többek közt Judy Garland, Johnny Cash, Elvis és Frank Sinatra is – a 60-as évek elején lett a vörösöké, és tényleg emblematikus lett, minden meccs elején és végén is elhangzik.

New Order: World In Motion

Nagy utat járt be a manchesteri négyes, amíg a borús brit posztpunkegyüttes, a Joy Division utódzenekarából az 1990-es olaszországi világbajnokságra készülő angol válogatott indulóját jegyző (indie-)popzenekar lett. A focisták közül Barnes, Beardsley, Gascoigne, Waddle, Steve McMahon és Des Walker hallható a felvételen, Barnes ráadásul külön rapbetétet is kapott a dalban.

Baddiel, Skinner & Lightning Seeds – Three Lions (Football's Coming Home)

És akkor még egy angol focis popsláger. Az Ian Broudie vezette Lightning Seeds két komikussal, David Baddiellel és Frank Skinnerrel társult arra, hogy az 1996-os angliai Európa-bajnokságon szereplő angol válogatott indulóját megalkossa. Mi más is lehetett volna a dal alcíme, hogy A futball hazatér?

Törőcsik András–Nyilasi Tibor: Hajrá

A magyar könnyűkultúra sem kivétel, ami a foci és a pop kapcsolatát illeti. Az Omega és a két aranylábú fiú, Kóbor Jánosék So Long című dalára az 1982-es vébé előtt felhúzott száma, hogy a szöveget idézzük, "nehéz küzdelem". Maradjunk abban: mindenki jobban járt volna, ha a két labdarúgó csak a pályán mutatja meg, mit tud.

Johan Cruyff: Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei)

Majdnem tizenöt évvel korábban egy igazi világsztár és futballhős, a holland Johan Cruyff is vékony jégre ment, a végeredmény, már ami az énekteljesítményt illeti, azonban eggyel jobb, mint a két magyar legenda esetében, még ha a zenei stílus legalább annyira mosolyt csalhat az arcunkra: Cruyff ugyanis egy tőről metszett mulatós dalt ad elő. A számot, mely 1969-ben jelent meg, a Polydor lemezkiadó Spanyolországban is megjelentette, amikor a nagy Johan 1973-ban Barcelonába szerződött.

Dolly Roll: Viva Mexico!

És akkor vissza a hazai pályára. A szinte eufóriában várt, végül keserű csalódással zárt mexikói világbajnokságra – ez volt a magyar labdarúgó-válogatott eddigi utolsó világbajnoki szereplése – is készült popdal, melyet a Hungária rock and roll-renegátjai, az olaszos spagettipopban utazó Dolly Roll készített el, természetesen fokozottan latinos hangulatban.

Mano Negra: Santa Maradona

És ha már latinosra vettük a figurát, nem maradhat ki ez a szám, a punkos, funkos, skás spanyol-francia popkultatombomba, a Mano Negra (a Manu Chao anyazenekara) ódája minden idők egyik legnagyobb és legbalhésabb focistájához. A dal a Mano Negra 1994-es Casa Babylon című utolsó sorlemezén hallható.

Vaudeville Smash: Zinedine Zidane ft. Les Murray

Persze nem Maradona az egyetlen futballhős, akit megénekeltek. Jutott popdal a franciák héroszának, Zinedine Zidane-nak is. A számot egy ausztrál zenekar, a Vaudeville Smash vette fel az ugyancsak ausztrál sportkommentátor, Les Murray társaságában, aki a zenei alapra sorolja a labdarúgás történetének legnagyobbjait (köztük Puskást), ám a refrénre kiderül, hogy a szerzők szerint ki a legnagyobb mind közül.

Sanjin & Youthman: Zlatan

Jutott sláger a bosnyák szülők Svédországban született öntörvényű futballgéniuszának, Zlatan Ibrahimovicnak is, akihez a Sanjin & Youtman nevű boszniai duó írt ódát, és hogy kifejezze őszinte és mély elkötelezettségét, a kettős a klipet is roadmovie-s rajongói tematikára húzta fel – egész pontosan arra, hogy mint rajongók stoppal indulnak Malmőbe, hogy találkozhassanak az országukból elszármazott futballfenoménnal.

...és van egy bonus track is.

Bëlga: Huszonkét férfi

Nos, és akkor itt a végére a vulgáris lelátói rigmusokat, a semmitmondó edzői nyilatkozatokat, és úgy, ahogy van, a futballkultúra egészét kegyetlenül és viccesen, kegyetlenül viccesen kifigurázó szám a valaha volt egyik legvalószínűtlenebb hazai popzenekar előadásában. Az ilyen dumáknak nem tudunk ellenállni:
"Hé ékpár! Kell egy kerékpár?"
"Mi van Nedved, rossz a kedved?"
"Mi van Zidane?
Nem vagy vidám!
Mi van Makaay?
Be ne kakálj!"


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Sport

Átszabja a FIFA a világranglistát

A világbajnokság után megváltozik a labdarúgó-válogatottakat rangsoroló lista. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség közölte, átáll a már nagyon sok más sportágban használt (a magyar születésű amerikai fizikus, Élő Árpád által kidolgozott) Élő-rendszerre, vagyis annak egy újabb verziójára, a SUM-ra.

Németh András Sport

Balhék után, balhék előtt? – Oroszország már a vb-startot várja

Az Oroszország–Szaúd-Arábia-mérkőzéssel kezdődik meg csütörtökön az oroszországi labdarúgó-világbajnokság. A július 15-ig tartó, rekordösszegbe kerülő mérkőzéssorozatban 12 helyszínen 32 csapat küzd a világbajnoki címért. Magyarország, amely 1986-ban jutott be utoljára a vb-re, ezúttal az európai B csoportban próbálkozott, ám a csapat Portugália és Svájc után a harmadik helyen végzett, így nincs ott Oroszországban.

Ha erre rábólint az Intel, az ön számítógépe is nagyobb biztonságban lesz

Ha erre rábólint az Intel, az ön számítógépe is nagyobb biztonságban lesz

Stróman rokon helyett elegáns, angol módszerrel is megoldható a vagyonvédelem

Stróman rokon helyett elegáns, angol módszerrel is megoldható a vagyonvédelem

Új díjcsomagok vannak a Telenornál

Új díjcsomagok vannak a Telenornál

Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán

Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán

Ibrahimoviccsal lepték meg a barlangból kimentett, Ibra-rajongó thai gyerekeket

Ibrahimoviccsal lepték meg a barlangból kimentett, Ibra-rajongó thai gyerekeket

Megint olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Megint olcsóbb lett a benzin és a gázolaj