Kulka János először beszélt hatalmas küzdelméről

Kulka János először beszélt hatalmas küzdelméről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész két éve kapott súlyos sztrókot, ami miatt sokáig meg sem tudott szólalni. A betegsége óta most először a Klubrádióban beszélt, és megküzdött minden szóért. A műsor vendége volt Kulka János logopédusa, Varga Sarolta is.

Egészen megrázó volt hallgatni, ahogy a súlyos sztrókja után először adott interjút Kulka János színművész, aki olykor lassabban beszélt, máskor kereste a pontos kifejezést. A Klubrádió Ötös című műsorának vendége volt klinikai logopédusával, Varga Saroltával együtt. A választás nem véletlen, a két műsorvezető, Falusi Mariann és Lang Györgyi Kulka barátai.

Kulka János 2016. áprilisában kapott sztrókot, mely során sérült a beszédközpontja is - vagyis egyáltalán nem tudott beszélni -, szakszóval afáziás lett. A nulláról indult, saját megítélése szerint 10 százaléknál tart a felépülésében, logopédusa szerint ennél azért jobb a helyzet.

Az afáziáról Varga Sarolta azt mondta, ilyenkor a beteg mentálisan olyan, mint volt - Kulka Jánosnak is tiszták voltak a gondolatai, csak nem tudott megszólalni -, de nem biztos, hogy jól érti, amit mondanak neki, vagy ha érti is, nem tud válaszolni, vagy nem azt mondja, amit valójában szeretne.

A beteg úgy ébred föl, hogy semmi sem olyan, mint volt, a jobboldala lebénul, nem tud válaszolni, mikor szólnak hozzá, nem tudják, mi baja, és ő sem tudja, mi történik vele. Ez egy másik dimenzió, fájdalmak, kínok között, kiszolgáltatott helyzetben van.

Szörnyű - fűzte hozzá Kulka János, de elmondta azt is, hogy már megnyugodott.

Megvilágosodtam, nyugodt vagyok, tényleg.

A logopédusa elmondta, hogyan kezdett újra beszélni a színész. Az afáziás betegnél a beszédlégzés funkció blokkolódik, ilyenkor  a szakember indirekt módon - Kulka esetében például zenével - próbálja meg beindítani ezt.

Itt következett a beszélgetés legmegrázóbb része, mikor Kulka - nyilván a stúdióban gesztikulálva - próbálta elmagyarázni, hogy az általa is énekelt Halleluja című dalt játszotta le neki a terapeuta az intenzív osztályon, és visszaidézte, hogy válaszul eleinte csak nyökögött. A Halleluja mellett a Nagy utazás című dal volt a másik, ami segített.

Varga Sarolta hangsúlyozta, hogy empatikusnak kell lenni a beteggel, ő sem elvárásokkal közelít feléjük, hiszen a cél, hogy a blokkot oldja. Ha valami nehezére esik a betegnek, más feladatot csinálnak. Kulka kérésére elmesélte, hogy  másfél éve tart zeneterápiát is, ezeken néha részt vesz ő is. "Az osztály színfoltja, mikor János jön, mindenki szereti", sokaknak nagy élmény vele énekelni. A beszélgetésnek ez a része kifejezetten vidám hangulatú volt, sokat nevettek például azon, hogy miután Kulka elmondta, mikor jár a foglalkozásokra, tömegek mennek maj aláírást kérni a  "művészúrtól."

Lang Györgyi egy személyes történetet is felidézett, "mikor Jancsi beteg lett, és először jött hozzám ebédre, nagyon izgultam, hogy ha előbb kimondom, amit gondol, az nem idegesítő-e."

"Neeem" - válaszolta Kulka János, aki viccelődve annyit kért, beszéljenek lassan, majd áttért arra, hogy szerinte az egészségügyben nem beszélnek erről a betegségtípusról eleget.

A betegség pszichésen nagyon megviseli a betegeket, jellemzően depressziósak lesznek, sokaknál öngyilkos gondolatok is felmerülnek - folytatta Varga Sarolta, és itt Kulka elsütött egy újabb poént - "alkoholista vagyok". A szakember szerint a legnagyobb baj, hogy míg a beteg környezete érzékeli a javulást, a beteg folyamatosan deficitként éli meg a beszédhiányt, azt, hogy nem tudja úgy kifejezni magát, mint régen.

A műsorban konkrét példákkal is próbálták érzékeltetni a gyógyulás folyamatát: Kulka például eleinte a hogyléte felől érdeklődő SMS-ekre különböző emotikonokkal válaszolt, később viszont már szöveges üzenetet küldött. A Halleluját is tökéletesen elénekelte Lang Györgyinél, "csak szégyellősen". Ez ismét a deficitérzés megnyilvánulása a szakember szerint, a betegben ugyanis felmerül, hogy lejáratja magát, ha nem úgy énekli a dalt, mint korábban.

"Nem cáfolom" - vetette közbe Kulka, aki idén májusban bontott szerződést a Katona József Színházzal. Az írás jól megy neki - saját bevallása szerint lassan ír kézzel -, ahogy Varga szerint a memóriakártya szerű feladatok is, bár Kulka nem elégedett, azt mondta, az "körülbelül megy." Abban nem volt vita, hogy vizualizáció után remekül tud beszélni például az országkártyán látottakról.

Angolul és franciául elfelejtett, bár néhány szót tud - croissant-t például tud kérni, ahogy a tengert is tökéletesen ejti. Többször viccelődtek az interjúban, az egyik műsorvezető, Lang Györgyi megjegyzi, Kulka régi humoros hozzáállása is visszajön. "Lassan, lassan" - tette hozzá Kulka.

A teljes beszélgetést ide kattintva tudja meghallgatni.

Hozzászólások