szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemrég felkerült egy igazi rocktörténeti kincs a YouTube-ra: Nagy Feróék 1980-as Kisstadion-beli koncertje.

A Lángoló Gitárok írta meg először, hogy Hunya László nyilvánosságra hozott egy igazi ritkaságot: egy csaknem teljes, több kamerával készült, jó minőségű videót a Beatrice 1980. szeptember 5-i koncertjéről, amelyet az Omegával és a LGT-vel közös országos turnéjuk utolsó állomásaként adtak a Kisstadionban.

A felvételről még ugyanabban az évben Kisstadion ’80 címmel megjelent egy hivatalos, közös koncertlemez (ezen a Ricsének csak három dala szerepelt, a Jerikó, a Meditáció és a Sánta Mária).

A koncertvideó nem teljes, a bevezető Szignál, valamint a Jerikó és a Kislány Boogie hiányzik róla.

A zenekart a 70-es évek végén kikiáltották punk zenekarnak, pedig a zenészek addig még csak nem is hallottak erről a stílusirányzatról. Kitiltották sok koncerthelyszínről, a könnyűzene irányítói és az állami média megnyilvánulásai alapján a rossz hírük gyorsan terjedt, több megyéből kitiltották őket, az állambiztonsági szervek folyamatosan zaklatták az együttes tagjait. Ennek ellenére ismertségük rohamosan nőtt országszerte. 1979-ben ugyan kaptak lehetőséget egy teljes nagylemeznyi dal rögzítésére egy filmhez, de az végül csak a rendszerváltás után jelenhetett meg.

Azért is volt érdekes és fontos, hogy szerepelhettek 1980-ban az Omega és az LGT országos turnéján. Egy évre rá aztán a hatalom nyomására a Zenész Szakszervezet elhatárolta magát a zenekartól, emiatt évekre (konkrétan 1987-ig) meg is szűnt a Beatrice. 

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!