szerző:
hvg.hu

Két duó és egy énekes jutott a döntőbe. A mentorok felől nézve: ByeAlex csapott össze Gáspár Lacival. Végül a nézők döntöttek. Újra egy zenekar lett a győztes.

Az X-Faktor műfaja elvileg egy tehetségkutató, ahol a legjobb hangú előadót keresik. Másrészt viszont egy show műsor, ami a nézők szórakoztatását tekinti fő céljának. A nézettségi mutatók és persze a rengeteg pénzes sms begyűjtése a siker kritériuma. A döntőben már kizárólag a nézői szavazatok alapján dőltek el a kiesések.

A show-t a mentorok viszik leginkább, őket azért szerződtette a csatorna, hogy mondjanak jókat, balhézzanak, sírjanak, tapsoljanak, hogy a teletöltsék a bulvárlapokat.

Van persze más dolguk is: ők mentorálják az előadókat, segítik abban, hogy eljussanak a döntőig. Ebben egyébként idén ByeAlex volt a legjobb, ő tudja, hogy nem feltétlenül a legjobb győz, hanem az, aki megnyeri a közönséget. Akárcsak az Éhezők viadalában. Valószínűleg nem független attól, hogy az ő mentorált csapataiból kettő is bejutott a döntőbe, hogy már a műsor alatt készítetett nekik videoklipeket, amik a Youtube-on elképesztő nézettséget értek el.

Nem vitatnánk, hogy a háttérben is fontos szakmai munka folyik, és ebben nyilván Gáspár Laci is sokat adhatott a mentoráltjainak, de a döntőbe a két duó előnnyel indult Tamáska Gabihoz képest a profibb marketingnek köszönhetően. Ki is esett. De ne szaladjunk előre.

Első kör

Az első körben mindenki azt a dalt énekelte, amellyel a legelső válogatóra érkezett. A USNK saját, Intro című számát: ezt a meghallgatáson még bemutatkozásnak szánták, de ma már valószínűleg mindenki ismeri a nevüket.

A 21 éves Filep Kund és a 22 éves Laskay Nimród ma este is kirobbanó formában érkeztek a színpadra, a kolozsvári srácok szinte végig a verseny legnagyobb esélyesei voltak.

A USNK-t Tamáska Gabriella dala követte: ő a válogatón Lukas Graham dalával jutott tovább.

Gáspár Laci mentoráltjának kétségtelenül remek hangszíne van, sokszor azonban nem olyan dalt kapott, amelyben megmutathatta volna, mennyire tud énekelni. A 20 éves Gabi a verseny során Charlie-t és Aretha Franklint is énekelt már, a döntőben énekelt első dalában pedig sok helyen csúszkált, de ezt talán csak az izgalom tette.

A Stolen Beat ByeAlex és Majka közös, "u, u, u" című számával jött az első válogatóra, a táborban pedig mindkét feladatot jól teljesítették. Az énekes, Búzás Bence mindössze 15 éves, a formáció másik tagja, Latyák Bence pedig 19.

Az "u, u, u" a döntőben is jól szólt, kapott egy kis ráncfelvarrást, a srácok pedig - úgy tűnik - egy jó fodrászt.

Második kör

A második körben saját, illetve a mentoruk dalával jelentkeztek a versenyzők. Tamáska Gabi Gáspár Laci szerzeményével felidézte a búgó hangú Amanda Leart, és arról énekelt, hogy el kell mennie távol. Nem volt rosszabb, mint bármely popdal a magyar mezőnyben, de jobb se. A zsűrinek bejött, de ma úgy tűnik, minden tetszik nekik. Valószínűleg ezt kérték tőlük a show rendezői.

ByeAlex állandóan az anyukáját emlegeti, így tett a USNK felkonferálásánál is. Az erdélyi fiúk egy nagyobb szabású produkcióval készültek by Alex. Nem volt most annyira ütős, mint ahogy megszoktuk tőlük, még a mentoruk is felfedezett valami hibát. Gáspár Lacit viszont meglepte, hogy nem voltak elég lazák. Mi nem értettük a dal szövegét, ahogy mint megtudtuk, ByeAlex mamája sem.

A Stolen Beatnek is ByeAlex írt dalt, ami a szerző szerint előrevetíti a duó jövőjét. „A szíveknek az Instáján látszik, hogy te bántottál” – szólt a refrén. Azért reméljük, nem ez lesz a duó jövője. A fiúknak továbbra is olyan bocshogyélek a kiállása. A zsűrinek tetszett a produkció, szerintük megérkezett a zenekar.

A közönség egy sztrávendégen és sok reklámon túl e ponton szavazataival eldöntötte, ki lesz a harmadik helyezett, azaz, ki nem folytathatja a küzdelmet a győzelemért.

A nézők szavazatai alapján a Stolen Beat és a USNK jutott tovább. Tehát Tamáska Gabi lett a 2018-as X-Faktor harmadik helyezettje, egyben a legjobb énekesnője.

Harmadik kör

Az új körben lenullázták az eddig beérkezett szavazatokat, ByeAlex pedig megköszönte a nézőknek, hogy a csapatait juttatták a döntőbe.

A kört a USNK nyitotta, a dal előtti kisfilmben elmondták, ByeAlex biztatta őket arra, hogy ne feldolgozásokkal, hanem saját számokkal küzdjenek a fődíjért. A közös munka alatt jó barátságba kerültek mentorukkal, aki maga is beszállt a dalok írásába.

Az új dalban - amely a beharangozó szerint a múltjukról szól - megint ment a darálás, de pontosan, hiba nélkül nyomták végig a számot, az előadás felétől kezdve háttértáncosok turbózták a látványt. A zsűritagok nem titkolták, hogy nekik drukkolnak, Gáspár Laci azt is hozzáfűzte, hogy imádja, mikor a fiúk angolul rappelnek, és bár nem ért belőle semmit, nagyon tetszik neki a szöveg. Mint kiderült, a USNK új lemezére ez a dal is fel fog kerülni.

A Stolen Beat egy igazi klasszikushoz nyúlt, a Gyöngyhajú lánnyal folytatta a harmadik kört. A kisfilmben elmondták, azért szeretnék megnyerni az X-faktort, mert szükségük van arra a löketre, amit ez a győzelem adhat nekik.

A dal kicsit hamiskásan kezdődött, de ne felejtsük el, hogy Búzás Bence az egész verseny alatt megbízható színvonalon énekelt, és kétségtelenül a mezőny egyik legjobb hangja volt az övé: a produkció ettől függetlenül sajnos nem volt valami dinamikus. Gáspár Laci nem volt lenyűgözve a produkciótól, Gigi szerint nem volt meg az érzelmi töltet a dalban.

Közös többszörös

A két döntős duó azután egy-egy mentorral jelentkezett közös dallal. Először a Stolen Beat lépett fel Puskás Petivel és a Biebers-szel. Kifejezetten jól állt nekik a megszokott produkciókhoz képest pörgősebb parti dal. Mondhatni, Puskás mentor hozott egy kis energiát a buliba.

Az USNK-hoz Radics Gigi szállt be. Az énekesnő-mentor kedvenc dalát adták elő, a See you againt, Wiz Khalifa és Charlie Puth slágerét. És robbant a színpad, nagyon jól kiegészítette egymést a díva és a két rapper. A stúdió is tombolt, alig tudtak megszólalni a fellépők.

És akkor jött a telefonos szavazatgyűjtés, addig is Dér Heni, Opitz Barbi, Herceg és Missh énekelt, meg jöttek visszatekintések, hirdetések.

Mindezek után a nézői szavazatok alapján eldőlt, ki a 2018-as X-Faktor győztese.

És az a USNK lett.

Ők léphetnek fel a 2019-es Sziget Fesztiválon is.

©

Ön szerint kinek kellett volna megnyernie az idei X-faktort?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb posztról mondott le Balog Zoltán

Újabb posztról mondott le Balog Zoltán

Videó: Sétáló pár törte le brahiból a Margit híd kőkeresztjeit

Videó: Sétáló pár törte le brahiból a Margit híd kőkeresztjeit

Finta József: "Ez a korszak építészetileg meg van buggyanva"

Finta József: "Ez a korszak építészetileg meg van buggyanva"

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől