szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ritka leletre bukkantak régészek a Vezúv 79-ben történt kitörése nyomán elpusztult Pompeji közelében: három ló maradványait találták meg.

Az egyik állat hátán még most is ott a nyereg és a gazdagon díszített lószerszám, amelyet talán azért tett rá a gazdája, hogy a pusztító hamufelhő elől meneküljön.

©

A felszerszámozott állatra két másik társaságában a Villa dei Misteri elnevezésű, egykori díszes lakóház maradványai előtt találtak rá, amely egy magas rangú római katonatiszté lehetett. A tengerre néző épületben már korábban is találtak értékes leleteket a kutatók, egyebek mellett szőlőpréseket, sütőket és csodálatos freskókat.

©

A lovakat akkor találták meg a régészek, amikor idén tavasszal megkezdték a villához tartozó istálló feltárását.

A pompeji régészeti park igazgatója, Massimo Osanna szerint az állatok szörnyű véget értek: valószínűleg megfulladtak a Vezúv kitörése nyomán a levegőbe került hamutól.

©

A Villa dei Misterire még a XX. század elején találtak rá, és a feltárását is megkezdték, később azonban visszatemették, majd a fosztogatók is szemet vetettek a benne megmaradt értékekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó