G. Tóth Ilda
G. Tóth Ilda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Donald Trump idején ismét igazán időszerűvé vált a rasszizmus mint téma – mutat rá a Mudbound című film alapjául szolgáló, Sárfészek című regény írója, Hillary Jordan. Interjú.

HVG: Könyvének főhőse, a nagyvárosi Laura McAllen a Mississippi deltavidékén, igénytelen környezetben kénytelen felnevelni a gyermekeit. A második világháború utáni társadalmi viszonyokat és az alabamai vidéket olyan tűpontosan írja le, mintha személyes benyomások alapján született volna a regény.

Hillary Jordan: Sosem jártam arrafelé, de rengeteg történetet hallottam az ottani viszonyokról. A nagyszüleimnek a második világháború után volt egy farmjuk a Mississippi torkolatvidékén. Nekik is két lányuk született, mint a filmbeli Laurának, és a nagymamám szintén mindig egyedül volt a gyerekekkel, amikor valami tragikus történt a farmon. A férje, a nagypapám öccse is a háborúból tért haza. De ezen túl a Mudbound fikció.

Mindenki sáros

„Nem tudom, hogy odaát mit tehettél meg, de most a Mississippi-vidéken vagy. Itt a hátsó ajtót kell használnod!” – teszi helyre a Mudbound című filmben az Európából háborús hősként hazaérkező, többszörösen kitüntetett fekete fiút a helyi fehér gazda rasszista apja. Hiába ment el harcolni a hazájáért a fiatal Ronsel, arra tér vissza, hogy a szülőföldjén semmi sem változott. A feketék még mindig a busz végében utaznak, a hátsó ajtón járnak be-ki, a fehérek gyapotját szedik, és az ő bocsánatukért könyörögnek. A filmbeli tragédiát az váltja ki, hogy Ronsel egy fehér fiatalemberrel barátkozik: a földtulajdonos szintén katonaviselt, a háborús élményektől megzakkant öccsével, Jamie-vel. A Mudbound az öröklődő előítéletek mellett a nők szerepéről is szól: Laura szó nélkül követi férjét, aki az ő megkérdezése nélkül farmot vásárol, és a nagyvárosból odaköltözteti a családját. A fekete anya ugyanakkor azon vívódik, érezhet-e empátiát a társadalmi ranglétrán nála följebb álló fehér asszonytárs iránt.

A fehér farmgazda és a fekete bérlő családjának párhuzamos történetét bemutató filmet az amerikai független filmes Dee Rees jegyzi forgatókönyvíróként és rendezőként egyaránt. Ő az első afroamerikai nő, akit az idén Oscar-díjra jelöltek a legjobb adaptált forgatókönyvért. A Mudbound még másik három kategóriában került be a legjobbak közé: a Florence Jacksont – Ronsel fekete édesanyját – alakító Mary J. Blige-t a legjobb női mellékszereplő díjára, a Mighty River című dalt pedig – amelyet Mary ad elő, sőt részben ő is komponálta – a legjobb betétdal kategóriában jelölték. Először ajánlottak Oscarra nőt az operatőrök kategóriájában Rachel Morrison személyében.

HVG: Hogyan került a romantikusnak hangzó történetbe a fehérek és a farmbérlő feketék közötti konfliktus?

H. J.: Kezdetben valóban azt gondoltam, hogy szerelmi háromszög lesz a téma. Csakhogy 1946-ban a Mississippi környékén minden a faji konfliktusokról szólt. Amikor 2000-ben elkezdtem írni a könyvet, azt hittem, bőven aktuális lesz a faji megkülönböztetés okait és következményeit taglaló regény. A megjelenésekor, két hónappal Barack Obama első elnöki beiktatása után, úgy tűnt, senkit sem érdekel az idejétmúlt mesém. Nem így történt.

HVG: A regényből tavaly film készült. Mennyire időszerű ma a téma?

H. J.: Még aktuálisabb! Donald Trump elnöksége ismét a felszínre hozta a faji problémákat. Csak úgy javíthatunk a rasszizmuson, ha kibeszéljük. Ezek persze sokszor nehéz beszélgetések – erre akartam utalni a könyv konfliktusának kegyetlen végkifejletével is.

HVG: Miért reménytelibb a film vége?

H. J.: Nem értettem egyet azzal, hogy drasztikusan megváltoztatták a befejezést. Hollywood nem rajongója annak, hogy kétértelműen érjen véget egy film, én pedig nyitva hagytam az egyik főszereplő sorsát. A filmesek határozottabb jóvátételt, megváltást akartak.

HVG: Négy Oscar-jelölést kapott a film, de egyet sem nyert. Csalódott?

H. J.: A többszörös jelölés is óriási eredmény volt, főleg ahhoz képest, hogy a Mudboundot a Netflix forgalmazza, a Filmakadémia köreiben pedig erős ellenérzések vannak a streamingszolgáltatókkal szemben. Nem szeretik, ha egy produkciónak nincs igazi mozipremierje. A Netflix a mozipremierrel egy időben kezdte sugározni a Mudboundot, amely pár hétig volt látható a mozikban. Hollywood e szempontból konzervatív, ellenáll az új bizniszmodelleknek, mert pártolja a mozikat. Pedig egy film a Netflixen több nézőhöz jut el.

Hillary Jordan író
©

HVG: Korábban reklámszövegeket írt. Mit tudott a sokéves tapasztalatából felhasználni a regényírásnál?

H. J.: Az is csak írás, a reklámkészítésnél is éppúgy sztorikat találtam ki, rövid történeteket meséltem el. Megtanultam, hogyan lehet villámgyorsan felkelteni az emberek figyelmét, ez a regényírásnál sem árt.

HVG: Miért szállt ki a reklámüzletből?

H. J.: Pénzkeresés és írás volt egyszerre. A harmincas éveim közepén jártam, amikor ráébredtem, hogy már nem elégít ki a munkám. Elkezdtem újságíróként külsőzni, beiratkoztam a Columbia Egyetemre. Most a Mudbound következő részén dolgozom.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van

Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Kancsal lehetett Leonardo da Vinci

Kancsal lehetett Leonardo da Vinci

Nemrég adták át, máris ledarálta egy busz az egri állomás tetejét

Nemrég adták át, máris ledarálta egy busz az egri állomás tetejét

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok