Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Jól járt a Nemzeti Táncszínház.

A Nemzeti Táncszínház ma esti hivatalos, Áder János köztársasági elnök által celebrált megnyitójára egyszerű halandó nem teheti be a lábát, de délelőtt megmutatták a sajtónak a Millenáris egykori Teátrum épületében megnyílt 7000 négyzetméteres színházat.

Nem volt olcsó és rövid menet: 2014-ben zárt be a Nemzeti Táncszínház várbeli épülete, hogy oda a Miniszterelnökség költözhessen, és 4,6 milliárd forintba került az új helyszín kialakítása, aminek a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV volt a kivitelezője. Orbán rezidenciája már kész van, most a táncosokra is sor került.

A képre kattintva galéria nyílik
©

Azt kell mondani, megérte a várakozást és a pénzt, jól járt a Nemzeti Táncszínház. A tervező, Zoboki Gábor beépítette az egykori Ganz épület előtt kialakított, soha nem igazán használt szabadtéri színpadot, így nyert egy hatalmas, elegáns, áttetsző, csupa üveg  előcsarnokot, ami korábban nagyon hiányzott a rendezvényteremként használt épültnek. Az előcsarnokba kapott helyet a kávézó, és egy arénaszerű, fából készült nézőtér, ami  kisebb eseményeknek is helyt adhat.

De a legizgalmasabb az, hogy az előcsarnok bálnaszerű, amorf mennyezete rejti a színház 120 fős kamaratermét, ami úgy tűnik, mintha a fejünk felett lebegne. Valójában szinte láthatatlanul az egykori üzemcsarnok falán és acél oszlopain támaszkodik. A kamaratermet az előcsarnokon keresztül hihetetlenül elegánsan vezető, finoman ívelt fa lépcsőn közelíthetjük meg. Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója szerint akár "végig is táncolható" az előcsarnok, és a lépcső is. Az előcsarnok meleg, fa borítású, kerek formái némileg hasonlítanak Zoboki fő művének, a Müpának a fogadó tereihez.

A képre kattintva galéria nyílik
©

A 380 fős nagyterem mobil nézőteret kapott, így szabadon variálható, átalakítható akár rendezvénytérré is. A nagytermet kétoldalt körülvevő egy-egy oldalhajóban – ahol irodák voltak korábban – most három balett-terem, egy multifunkciós tér, öltözők, raktárak kaptak helyet.

Nem túlzás a kincstári frázis, hogy világszínvonalú épület jött létre az első Fidesz-kormány Milleniumi presztízsberuházásán. A párt  akkori Habony Árpádjának, az azóta elhunyt Wermer Andrásnak a személyes felügyelete alatt 2001 végére felújították az egykori Ganz gyár épületeit, kortárs kertet alkottak, és megnyílt az Álmok Álmodói kiállítás. Itt várta a pártelit a - számukra kudarcosnak bizonyult - 2002-es választási eredményeket.

A fideszes mutyinak is szimbóluma lett a Millenáris körüli pénzlenyúlás, aminek a mérete azonban a mai szabad rablás nyomába sem ér. A Nemzeti Táncszínház mai épülete valójában egy televíziós stúdió volt, ezt szánták a HírTv otthonának a millenniumi ünnepségek után. Addig pedig színházi előadásokat tartottak itt, és elnevezték Teátrumnak.

A képre kattintva galéria nyílik
©

Az elsíbolt forintoknál nagyobb gond volt a balliberális kormányok számára, hogy mit kezdjenek a kitalálatlan Millenárissal. Az Álmok Álmodói kiállítást bezárták, a kulturális tárcát birtokló szocialisták az SZDSZ-nek passzolták le a parkot. A teljesen inkompetens Informatikai és Hírközlési Minisztérium aztán hosszas vajúdás után azt találta ki, hogy ha a Fidesz a múltról csinált kiállítást, akkor ők létrehozzák a Jövő Házát.

Össze is vásároltak számos kiállítást a világban, volt ott marsjáró, intelligens otthon, de látogató alig. Néhány év alatt be is zárt a több milliárdba került tárlat. Az egyetlen népszerű projekt, a befogadott Csodák Palotája volt. A Teátrumot színházként, koncert helyszínként használták, bár a súlyos hiányosságokat, mint a profi színpad hiánya, a rossz akusztika és az előcsarnok hiánya, nem orvosolták.

A képre kattintva galéria nyílik
©

Ám az igazi mélyrepülés a második Orbán-kormány idején következett be. 2012-ben megszüntették a költségvetési támogatást, kiebrudalták a Csodák Palotáját, a parkot elhanyagolták, évekig csak veszteséget termelt a cég, a legutolsó elérhető mérlegük szerint 2017-ben is 300 millió adós előtti mínusszal zártak. 

Gyakran telekeladásokkal tartották egyensúlyban a gazdálkodást. Volt egy idő, amikor úgy tűnt, felszámolják a Millenáris közfunkcióját. Ám az utóbbi években meggondolták magukat,  megindult a  park fejlesztése, horribilis összegekért bővítik a Margit körút felé, és a Táncszínház beköltöztetése is a konszolidáció lehetőségét hordja magába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kamala Harris lesz Joe Biden alelnökjelöltje

Kamala Harris lesz Joe Biden alelnökjelöltje

A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen

A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen

Szállodaszövetség: 2021 húsvétjáig nem áll helyre a fővárosi turizmus

Szállodaszövetség: 2021 húsvétjáig nem áll helyre a fővárosi turizmus