Hamvay Péter
Hamvay Péter

Jól járt a Nemzeti Táncszínház.

A Nemzeti Táncszínház ma esti hivatalos, Áder János köztársasági elnök által celebrált megnyitójára egyszerű halandó nem teheti be a lábát, de délelőtt megmutatták a sajtónak a Millenáris egykori Teátrum épületében megnyílt 7000 négyzetméteres színházat.

Nem volt olcsó és rövid menet: 2014-ben zárt be a Nemzeti Táncszínház várbeli épülete, hogy oda a Miniszterelnökség költözhessen, és 4,6 milliárd forintba került az új helyszín kialakítása, aminek a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV volt a kivitelezője. Orbán rezidenciája már kész van, most a táncosokra is sor került.

A képre kattintva galéria nyílik
©

Azt kell mondani, megérte a várakozást és a pénzt, jól járt a Nemzeti Táncszínház. A tervező, Zoboki Gábor beépítette az egykori Ganz épület előtt kialakított, soha nem igazán használt szabadtéri színpadot, így nyert egy hatalmas, elegáns, áttetsző, csupa üveg  előcsarnokot, ami korábban nagyon hiányzott a rendezvényteremként használt épültnek. Az előcsarnokba kapott helyet a kávézó, és egy arénaszerű, fából készült nézőtér, ami  kisebb eseményeknek is helyt adhat.

De a legizgalmasabb az, hogy az előcsarnok bálnaszerű, amorf mennyezete rejti a színház 120 fős kamaratermét, ami úgy tűnik, mintha a fejünk felett lebegne. Valójában szinte láthatatlanul az egykori üzemcsarnok falán és acél oszlopain támaszkodik. A kamaratermet az előcsarnokon keresztül hihetetlenül elegánsan vezető, finoman ívelt fa lépcsőn közelíthetjük meg. Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója szerint akár "végig is táncolható" az előcsarnok, és a lépcső is. Az előcsarnok meleg, fa borítású, kerek formái némileg hasonlítanak Zoboki fő művének, a Müpának a fogadó tereihez.

A képre kattintva galéria nyílik
©

A 380 fős nagyterem mobil nézőteret kapott, így szabadon variálható, átalakítható akár rendezvénytérré is. A nagytermet kétoldalt körülvevő egy-egy oldalhajóban – ahol irodák voltak korábban – most három balett-terem, egy multifunkciós tér, öltözők, raktárak kaptak helyet.

Nem túlzás a kincstári frázis, hogy világszínvonalú épület jött létre az első Fidesz-kormány Milleniumi presztízsberuházásán. A párt  akkori Habony Árpádjának, az azóta elhunyt Wermer Andrásnak a személyes felügyelete alatt 2001 végére felújították az egykori Ganz gyár épületeit, kortárs kertet alkottak, és megnyílt az Álmok Álmodói kiállítás. Itt várta a pártelit a - számukra kudarcosnak bizonyult - 2002-es választási eredményeket.

A fideszes mutyinak is szimbóluma lett a Millenáris körüli pénzlenyúlás, aminek a mérete azonban a mai szabad rablás nyomába sem ér. A Nemzeti Táncszínház mai épülete valójában egy televíziós stúdió volt, ezt szánták a HírTv otthonának a millenniumi ünnepségek után. Addig pedig színházi előadásokat tartottak itt, és elnevezték Teátrumnak.

A képre kattintva galéria nyílik
©

Az elsíbolt forintoknál nagyobb gond volt a balliberális kormányok számára, hogy mit kezdjenek a kitalálatlan Millenárissal. Az Álmok Álmodói kiállítást bezárták, a kulturális tárcát birtokló szocialisták az SZDSZ-nek passzolták le a parkot. A teljesen inkompetens Informatikai és Hírközlési Minisztérium aztán hosszas vajúdás után azt találta ki, hogy ha a Fidesz a múltról csinált kiállítást, akkor ők létrehozzák a Jövő Házát.

Össze is vásároltak számos kiállítást a világban, volt ott marsjáró, intelligens otthon, de látogató alig. Néhány év alatt be is zárt a több milliárdba került tárlat. Az egyetlen népszerű projekt, a befogadott Csodák Palotája volt. A Teátrumot színházként, koncert helyszínként használták, bár a súlyos hiányosságokat, mint a profi színpad hiánya, a rossz akusztika és az előcsarnok hiánya, nem orvosolták.

A képre kattintva galéria nyílik
©

Ám az igazi mélyrepülés a második Orbán-kormány idején következett be. 2012-ben megszüntették a költségvetési támogatást, kiebrudalták a Csodák Palotáját, a parkot elhanyagolták, évekig csak veszteséget termelt a cég, a legutolsó elérhető mérlegük szerint 2017-ben is 300 millió adós előtti mínusszal zártak. 

Gyakran telekeladásokkal tartották egyensúlyban a gazdálkodást. Volt egy idő, amikor úgy tűnt, felszámolják a Millenáris közfunkcióját. Ám az utóbbi években meggondolták magukat,  megindult a  park fejlesztése, horribilis összegekért bővítik a Margit körút felé, és a Táncszínház beköltöztetése is a konszolidáció lehetőségét hordja magába.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Fülke: Orbán a szájszagú fasisztákból is képes bikinis lányt varázsolni

Fülke: Orbán a szájszagú fasisztákból is képes bikinis lányt varázsolni

A Fradi értékesebb, mint a Real Madrid - legalábbis a legutóbbi ügyletük alapján

A Fradi értékesebb, mint a Real Madrid - legalábbis a legutóbbi ügyletük alapján

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Bedrogozva loptak autót a váci fiatalok, aztán árokba borultak

Bedrogozva loptak autót a váci fiatalok, aztán árokba borultak

Orbán is beszél a migrációs konferencián

Orbán is beszél a migrációs konferencián

Mark Hamill még mindig szuper jó fej: jedi lovagként gratulált egy elszánt kisfiúnak

Mark Hamill még mindig szuper jó fej: jedi lovagként gratulált egy elszánt kisfiúnak